Spring naar inhoud

Seizoen 10

In het tiende seizoen van THUIS houdt één man iedereen in de ban: er duikt een serieverkrachter op die het gemunt heeft op enkele jonge vrouwen. Sofie en haar vriendinnen voelen zich met de dag onveiliger. Directrice Martine probeert de situatie onder controle te houden maar de paniek slaat toch toe zeker wanneer het niet bij één slachtoffer blijft. Iedereen gaat naarstig op zoek naar de identiteit van de verkrachter, bijna elke man uit de thuisgemeenschap lijkt wel verdacht. Maar ook voor de andere personages staat de tijd niet stil...

De relatie tussen Sam en Aisha maakt een moeilijke periode door. Zeker wanneer Sam na verloop van tijd toch verder wil gaan met Aisha dan louter handje vasthouden. Uit liefde voor Sam stemt Aisha uiteindelijk toe om met hem naar bed te gaan wat haar dan weer in conflict brengt met Mo. Ook Veronique wordt betrokken partij omdat zij reeds op de hoogte was van Aisha's plannen met Sam en ze Mo niet op de hoogte heeft gebracht.

Mo zet zijn dochter buiten en Véronique pakt haar koffers. Wanneer Mo tot inzicht komt dat hij het bij het verkeerde eind heeft, groeien hij en Véronique terug naar elkaar toe. Wanneer Aisha het slachtoffer wordt van een verkrachting maakt ze een erg moeilijke tijd door. Ze beëindigt haar relatie met Sam en Mo zoekt terug toenadering tot z'n dochter.

Dit huiselijk geluk is echter van korte duur, want wanneer Véronique de verkrachter letterlijk ontmaskert, wordt ze door hem het ziekenhuis in geslagen waarna ze aan geheugenverlies leidt. Op een ontspannende vakantie in Marokko komt haar geheugen terug en kan ze Marianne inlichten dat Swerts de verkrachter is. Daarna verdwijnt ze op mysterieuze wijze in de woestijn. Ten huize Marianne Bastiaens doet Manon haar intrede. Manon is een knappe, sympathieke en energieke jonge vrouw die een trendy boetiek uitbaat. Zowel met Marianne als Ann klikt het direct. Wanneer Marianne haar vraagt om als freelancer een moderubriek te verzorgen voor de krant 'Uit en Thuis', zijn vooral Eric en Michaël zeer opgetogen.

Maar Manon heeft ook nog enkele verrassingen in petto. Ze maakt bij Ann gevoelens los, die Ann's wereld op z'n kop zetten. De twee beginnen een relatie hetgeen aanvankelijk niet door iedereen in dank wordt afgenomen.

Wanneer Manon voor een tijdje naar Milaan moet, besluit Ann met haar mee te gaan. Michaël dwarsboomt deze plannen door bij Artsen Zonder Grenzen te gaan werken, waardoor Ann niet weg kan uit de praktijk en ze Manon alleen ziet vertrekken.

Op liefdesvlak lijkt het ook Marianne voor de wind te gaan als ze twee aanbidders heeft: Walter Frans en Robert Swerts. Uiteindelijk kiest ze voor Swerts. Met Walter Frans sluit ze een zakelijke overeenkomst: ze kopen samen Ter Smissen. Dit laatste stelt haar vriendschap met Jenny zwaar op de proef. Haar geluk met Swerts lijkt van korte duur, wanneer ze van Véronique te horen krijgt dat hij de verkrachter is. Nu Marianne belaagd wordt door twee potentiële minnaars wordt het huis te klein. Marianne is het gebrek aan privacy beu en stelt voor dat het gezin Bastiaens elders onderdak zoekt.

Via een advertentie ontdekt Eric een pracht van een loft. Het duurt dan ook niet lang of het hele gezin verhuist naar deze nieuwe, moderne stek. Maar deze nieuwe omgeving zorgt blijkbaar ook voor perikelen.

Sofie wordt tot ongenoegen van haar ouders stapelverliefd op de nieuwe muziekleraar Arno. Martine wordt directrice en krijgt het zwaar te verduren wanneer haar school geteisterd wordt door de verkrachter. Zij en Eric groeien uit elkaar.

Als Martine dan ook nog eens een kortstondige affaire met muziekleraar Arno heeft, is voor Eric de maat vol en betekent dit het einde van hun huwelijk. Sam beleeft ondertussen ook de nodige ups en downs met Aisha en besluit te stoppen met studeren. Hij werkt bij Werner in de Fit& Fun en zoekt steeds meer toenadering tot Femke.

Jenny kan Dré overtuigen om niet naar Kongo te gaan. De twee voelen zich nog steeds tot elkaar aangetrokken en kiezen uiteindelijk terug voor elkaar. Hun relatie wordt echter sterk op de proef gesteld wanneer Werner besluit om Ter Smissen te verkopen.

Wanneer Dré's dochter Marie even later een relatie begint met Michaël zal Dré er alles aan doen om hen uit elkaar te halen. Uiteindelijk beseft hij dat hij zijn dochter zal moeten loslaten en besluit hij met Jenny naar Zuid-Frankrijk te emigreren om er een nieuwe toekomst op te bouwen.

Marie probeert zich vooral op haar werk te concentreren, maar dit belet haar niet om verliefd te worden op Michaël, zoon van Eric en dokter in de praktijk van Dré. Samen beleven ze een moeilijke periode wanneer Michaël ondervraagd wordt in de verkrachtingszaak. Uiteindelijk vertrouwt Marie Michaël terug, maar er is teveel gebeurd tussen hen. Michaël beseft dat hij toch niet 'de ware' is voor Marie en beëindigt hun relatie. Hij vertrekt met Artsen Zonder Grenzen.

Rosa krijgt slecht nieuws te verwerken wanneer Werner meedeelt dat hij Ter Smissen wil verkopen. Rosa besluit tegen de wil van Waldek en Jenny in om zelf een bod te doen maar ervaart al snel dat ze het alleen niet zal kunnen.

Uiteindelijk gaan Marianne en Walter met de buit lopen en blijft Rosa gerante. Waldek wil terug naar Polen, Rosa twijfelt even over zijn voorstel, maar besluit dan toch dat haar hart hier in België ligt. Ook Waldek legt zich hierbij neer en kiest resoluut voor zijn Rositska. Wanneer Eva zwanger blijkt te zijn, is Werner ervan overtuigd dat hij de vader is van het kind. Het komt zelfs tot een gevecht tussen Jan en Werner, waarbij Werner Jan om het leven brengt. De rechter oordeelt dat het om wettige zelfverdediging gaat en Werner ontsnapt zo aan een gevangenisstraf.

Eva brengt ondertussen de kleine Nand ter wereld. Na de dood van Jan houdt schoonmoeder Mathilde Eva meer en meer in haar machtsgreep. Terwijl Werner ervan overtuigd blijft dat hij de vader is van Nand en hij daagt Eva voor de rechter. DNA-onderzoek toont uiteindelijk aan dat Jan wel degelijk de vader is.

Werner legt zich hier niet bij neer en de verstikkende sfeer doet Eva besluiten naar Zuid-Afrika te trekken. Voor Werner is de maat vol en hij onderneemt een zelfmoordpoging.

Femke probeert op eigen benen te staan. Ze gaat bij Ter Smissen Baget werken en alleen wonen terwijl ze blijft hopen om ooit de liefde van Sam terug te winnen. Ondertussen probeert ze haar moeder Nancy bij Eddy weg te houden.

Eddy doet er echter alles aan om Nancy weer voor zich te winnen. Hij bedenkt steeds nieuwe plannen om zich te wreken op zijn stiefdochter Femke. Hij probeert haar zelfs te verkrachten, maar dat mislukt. Hierdoor wordt hij wel verdachte nummer één in de verkrachtingszaak. Nancy bezorgt hem echter een vals alibi en hij gaat vrijuit.

De spanningen blijven oplopen en eindigen in een gevecht tussen Renzo en Eddy. Renzo wil Eddy aanvallen, maar steekt per ongeluk zijn moeder neer. Nancy kiest partij voor haar kinderen en Eddy vliegt uiteindelijk de cel in. Wanneer Frank het zangtrio De Swingende Loodgieters opricht en geld van Sanitechniek gebruikt om hun cd te financieren is voor Simonne de maat vol. Ze trekt samen met Franky bij haar moeder in. Maar na een korte scheiding groeien Frank en Simonne al snel opnieuw naar elkaar toe.

Wanneer Angèle, de zus van Simonne bij de familie Bomans wil intrekken, gaat Frank stevig in het verzet. Hij is nog niet vergeten dat Angèle geld heeft gekregen van Rogerke om uit hun leven te verdwijnen en eist het geld nu terug.

Angèle zorgt ook op liefdesvlak voor de nodige commotie: ze voelt een tijdje iets voor Walter, maar wanneer blijkt dat het niet wederzijds is, stort ze haar pijlen op Cois. Dankzij zijn geld gaat ze bij een plastische chirurg onder het mes. Ondertussen kan Simonne het erg goed vinden met Stan, een oude liefde van haar moeder. Groot is dan ook haar verbazing wanneer blijkt dat Stan haar vader is.

Een half jaar na haar vertrek staat Leontien er terug met haar zoon Lowieke. Zij en Luc groeien terug naar elkaar toe, tot Luc opgepakt wordt in de verkrachtingszaak. Nadat duidelijk wordt dat hij valselijk beschuldigd werd, komt hij terug vrij en zoekt hij opnieuw toenadering tot Leontien. Na zijn vrijlating staat niets nog een hartstochtelijke verzoening in de weg.

geschreven op 10 augustus 2016
VRTNU VRTNU VRTNU