Spring naar inhoud

Rust zacht, Rik Andries

We vernamen het droevige nieuws dat Rik Andries, de acteur die Walter De Decker speelde in Thuis, overleden is. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met dit verlies. Rik was één van de acteurs die vanaf het begin meespeelde in de televisiesoap Thuis.

Annick Segal haalt herinneringen op:

"Ik heb Rik leren kennen op de set van Thuis. Hij was toen al een coryfee waar mijn generatie acteurs , op dat moment de jonge garde , enorm tegen opkeek omdat hij het spelen in alle grote klassieke theaterwerken combineerde met zijn vele werk voor TV. En niet in het minst omdat hij voor ons de Vlaamse Batman was : De Kat. Niet evident om als “blauwe maandag “op de televisie je eerste scènes mee te spelen Maar hij bleek heel minzaam als collega.

Steeds bereid om mij met een klein woordje of een gebaar de knepen van het televisievak bij te brengen Heel blij was ik ook met zijn knipoog , na het spelen van een moeilijke scène. Een klein teken dat ik het goed had gedaan.

Op de set was hij stil . Eigenlijk heel de tijd gedreven met zijn vak bezig, voortdurend in zijn rol Tijdens de pauze kon hij heel geestig zijn. Ik herinner mij menige slappe lach door zijn verhalen over theateranekdotes. En enorm charmant was hij ook. Maar als hij over zijn tuin begon , kwam hij pas echt op dreef. Het bericht van zijn overlijden raakt mij meer dan ik kan zeggen.

Zo veel beelden komen mij terug voor ogen. Met verdriet in het hart maar met onvergetelijke herinneringen wens ik zijn vrouw en naaste familie heel veel sterkte. Rik , vergeten doe ik je nooit."

Ook Leah Thys blijkt met veel warmte terug op Rik als collega.

"Rik en ik hebben jarenlang samen op de set gestaan. Da’s genieten als er een klik is tussen de twee en Rik was een geweldig acteur om mee te werken. En dan niet enkel om zijn kwaliteiten als acteur, maar ook als mens: hij was ook een innemende man. En dat mag gezegd worden: dokter Walter was mee daardoor de liefste echtgenoot die Madame Marianne ooit gehad heeft.

Het maakt me triest dat hij jaren geleden al de ziekte en het zware lot tegenkwam. Maar ik ben ook blij voor hem en zijn familie dat hij nu eindelijk rust kan hebben."

Wie was Walter De Decker?

Walter De Decker was de meest begeerlijke dokter die Thuis ooit gekend heeft. Toen de reeks startte, waren Walter en Marianne Bastiaens juist uit elkaar na een lang maar moeilijk huwelijk. Samen hebben ze 2 kinderen: Tom en Ann De Decker. Beide kinderen kijken hard op naar hun vader maar vooral Ann en Walter hebben een zeer diepe band.

Dokter Walter was mee door hem de liefste echtgenoot die Madame Marianne ooit gehad heeft.

Leah Thys

Aangezien de relatie van Marianne en Walter in een doodlopend straatje zat, begon Walter een relatie met de kapster om de hoek Rosa Verbeeck. Een korte maar zeer passionele relatie.

Ik herinner mij menige slappe lach door zijn verhalen over theateranekdotes. Heel blij was ik ook met zijn knipoog , na het spelen van een moeilijke scène. Een klein teken dat ik het goed had gedaan.

Annick Segal

En ook Jenny, de zus van Rosa en de beste vriendin van Marianne, smolt in de armen van de knapste dokter uit Thuisland.

Maar echte liefde verdwijnt nooit. Marianne en Walter leggen het bij maar hun geluk is van korte duur. Tijdens een strandwandeling zakt Walter plots in elkaar en Walter sterft.

Zo veel beelden komen mij terug voor ogen. Met verdriet in het hart maar met onvergetelijke herinneringen wens ik zijn vrouw en naaste familie heel veel sterkte. Rik, vergeten doe ik je nooit .

Annick Segal
geschreven op 22 april 2021
VRTNU VRTNU VRTNU