Spring naar inhoud

Merci Monika, koningin van de lach

Geen verschil zo groot als tussen dokter Ann en actrice Monika Van Lierde: onze nummer één koningin van de bloopers op de set. Hoe haar dus beter uitzwaaien dan met een gigantische lach. Bedankt voor alles, Monika! Je zal gemist worden.

2913 x dokter Ann

Actrice Monika Van Lierde heeft afscheid genomen van Thuis. Ze vertolkte al sinds de start van Thuis de rol van dokter Ann De Decker, een iconisch personage. Ze speelde mee in maar liefst 2913 afleveringen.

Maar nu is voor Monika de tijd gekomen voor een nieuwe uitdaging. Het gemis is absoluut wederzijds:

"Na 25 jaar de doktersjas van Ann aan de haak hangen, dat is niet evident. Soms bekruipt me nog een gevoel van heimwee, maar anderzijds weet ik dat ik de juiste beslissing nam. Het is tijd voor iets anders. De laatste opnamedag was wel heftig: intens en vol liefde. Ik heb met een heel warm gevoel en veel dankbaarheid afscheid kunnen nemen van Thuis en de collega's."

"Mijn eerste repetitie kan ik me niet zo meer voor de geest halen, maar wél de eerste fotosessie. Dat waren zwart-wit portretten van de originele, eerste acht acteurs. Het was een onwezenlijk gevoel om daarbij te zitten."

Rugzakje van het leven

"Doorheen de jaren is Ann zichzelf gebleven, vind ik. Ze is natuurlijk ouder geworden: in haar kern is ze dezelfde vrouw als vroeger, maar met een rugzakje van haar leven. Voor mezelf voelt het prettig aan dat ik lang met dezelfde mensen kon werken bij Thuis. Dat geeft een warm gevoel van veiligheid en dat zorgt voor spelvrijheid als acteur. Zo kon ik, Monika, veel vrijer de niet zo vrije Ann spelen."

"Wat me altijd zal bijblijven van op de set is het moment waarop Ann voelt dat ze op vrouwen valt. Dat vond ik heel interessant, die emotionele omkering. Ook de wrede speech van Ann op het totaal fout gelopen huwelijksfeest van Tom en Judith vond ik heerlijk om te spelen. Dat moment blijft me zeker bij. Maar eigenlijk alle scènes waarin ik extremere gevoelens mocht spelen: het grote verdriet, de blinde woede of angst, overdonderende verliefdheid … En het vele gelach, gezwans en getetter tussen de opnames door. Samen met collega’s gewoon even zeveren en plezier maken, dat maakt dat je je job leuk blijft vinden en zorgt voor voeding."

geschreven op 27 oktober 2020
VRTNU VRTNU VRTNU