Spring naar inhoud

Lees nu al een hoofdstuk uit het boek over Thilly

Thilly. Mijn leven, één groot avontuur

Dit weekend is het zover! Op zaterdag 8 mei ligt 'Thilly, mijn verhaal' in de rekken. In dit nieuwste boek van Thuis ontdekken we het levensverhaal van de avontuurlijke en flamboyante Thilly Van Santen.

Kun je niet wachten om Thilly beter te leren kennen? Lees hier dan al een fragment uit het boek.

‘Me llamo Thilly, cómo estás? Bene?’ Ik kijk naar mezelf in de spiegel en terwijl ik het laatste woord zeg, besef ik dat ik het Italiaans en het Spaans weer door elkaar haal. ‘Bien!’ roep ik snel. ‘Bien! Niet bene!’ Ik trek nog een keer mijn T-shirt goed en kijk snel naar het briefje dat ik op de spiegel gehangen heb. ‘Liefste Thilly, veel succes in La Palma. We zullen je missen, maar we weten ook dat je op je best bent wanneer je op avontuur bent. Dus geniet ervan!’ Het briefje is getekend door mama en papa. Ze stonden natuurlijk niet meteen te springen toen ik hen een paar maanden geleden vertelde dat ik opnieuw naar het buitenland wou trekken. Maar net zoals bij mijn reis naar Italië was ik heel goed voorbereid en kon ik hen een plan voorleggen waar ze niet veel tegen in konden brengen. Via een vriendin had ik gehoord over een touroperator die Vlaamse studenten aan het werk zette in buitenlandse hotels. Zo kon je aan de slag aan de receptie, in de animatie of zoals ik, in de horeca. Het werk achter de bar leek me het meest geschikt. Dat receptiegedoe ziet er namelijk onwaarschijnlijk saai uit en een geboren animator ben ik al evenmin. De hele dag zo’n bende kinderen entertainen, nee bedankt. Straks is mijn eerste shift en ik ben heel benieuwd hoe dat zal verlopen.

Louise, het meisje met wie ik al mijn shiften deel, staat al achter de bar. Het is reeds het derde jaar dat ze hier vakantiewerk doet, dus ik heb wel respect voor haar. Ze geeft me een rondleiding en een inleiding op het werk dat we zullen moeten doen. ‘Een hele uitleg,’ besluit ze, ‘maar eigenlijk komt het erop neer dat je iedereen die een drankje bestelt, gewoon dat drankje geeft. Moeilijk is dat niet,’ ze lacht de tanden bloot en ik ben eigenlijk een beetje onder de indruk van haar. Ze vertelde me al dat ze zomer en winter in het buitenland doorbrengt. In de zomer werkt ze in hotels op zonnige bestemmingen en in de winter werkt ze als skimonitrice in de sneeuw. Wat een leventje!

‘Vooral die mannen,’ zegt ze terwijl ze de koelkasten inlaadt. Ze wijst naar een groepje jongemannen die in zwemshort naar de bar gewandeld komen. ‘Die mannen moet je tevreden houden.’ Ze knipoogt. ‘Dan doen zij hetzelfde met jou.’ Een opmerking waar ze een veelbetekenende glimlach achterna gooit. Ze leunt over de bar om een van de gasten te zoenen en wijst dan naar mij. ‘Dit, jongeheren, is Thilly. Onze nieuwste aanwinst. De eerste die haar lastigvalt, heeft met mij te maken,’ grapt ze. Ik laat meteen mijn meest charmante glimlach zien, al was het maar om te tonen dat ik niet geïntimideerd ben omdat er plots tien paar ogen me aanstaren.

Tien paar mooie ogen, want al die jongens zijn knap. Ze zijn gespierd, gebruind door de zon en ze hebben ervaring volgens mij, want ze lijken allemaal een paar jaar ouder dan ik. ‘En dat, liefste Thilly, zijn de monitors. Zij kunnen heel goed overweg met kleine kinderen en jonge vrouwen. Dus zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb.’ De mannen barsten in lachen uit en Louise grinnikt. Ze zijn allemaal duidelijk al erg goed op elkaar ingespeeld en ik kan al niet wachten om deel uit te maken van dat sfeertje. En wie weet valt er wel meer te beleven! Ik heb tenslotte niets te verliezen en ik moet met niemand rekening houden.

Dennis en ik, dat kon toch niet blijven duren dus daar heb ik een einde aan gemaakt voor mijn vertrek. Ik wou niet vasthangen aan hem, ook al denkt hij daar anders over. Maar het is niet mijn verantwoordelijkheid hoe hij zich voelt, hij moet zijn plan maar trekken, want daar kan ik me niet mee bezighouden. Ik geef de jongens hun gevraagde bestelling en bij de laatste twee jongens die nog wachten op hun drankje, voel ik een andere vibe. Ze blijven staan om een babbeltje met mij te slaan. ‘Bevalt het je hier wat?’ vraagt een van hen. Ik knik. De ene stoot de ander aan. Stel jezelf toch eerst voor, man,’ zegt hij. ‘Dit is John. En ik ben Jeroen.’ ‘Aangenaam, John en Jeroen,’ lach ik. En al bij de eerste blik die John en ik wisselen, voel ik kriebels in mijn buik. En dat had ik niet voorzien. We babbelen even en het is ook effectief John die me het meest charmeert. Ook hij is hier al voor de derde keer en leidt het leven waarop ik jaloers ben. Hij is net zoals Louise zo een rondreizende bon vivant. Hij werkt waar en wanneer hij kan, om vervolgens te genieten waar en wanneer hij kan. Dat wil ik ook.

‘Laat je niet inpakken door die spierbundeltjes hè,’ waarschuwt Louise wanneer de jongens weer weg zijn. ‘Hoezo?’ vraag ik. ‘In elk stadje een schatje. Ken je dat gezegde? Die jongens hebben overal wel een vriendinnetje zitten. Zo gaat dat nu eenmaal bij die reizigers. En ik kan het weten!’ grapt ze. Ik bedank haar voor haar waarschuwing, maar net zoals bij alles zou ik dit zelf graag willen ontdekken. En wie zegt trouwens dat het bij mij net zo gaat als bij die andere meisjes? Wie zegt dat het mij niet zou lukken om een van die gasten te temmen? Of zelf de speelvogel uit te hangen? Voor mij is het al langer duidelijk dat ik me vooral zelf wil amuseren. Vaste relaties zijn toch niet aan mij besteed, dat is saai. En dat is vooral niets voor mij. Vraag maar aan Dennis! ‘We zullen wel zien,’ zeg ik, terwijl ik er dus het mijne van denk.

Het boek "Thilly, Mijn Verhaal" is te koop vanaf 8 mei

Thilly groeide op met haar oudere zus Judith. In het begin waren de zussen onafscheidelijk. Maar naarmate Thilly ouder werd, groeiden de zussen uit elkaar. Judith is een serieuze studente, een vrouw met een duidelijk plan. En Thilly ziet het leven als één groot avontuur. Ze wil de wereld ontdekken en doet al vroeg in haar leven reiservaringen op. Ze leert verschillende culturen kennen. En verschillende mannen, die allemaal voor haar charmes vallen. Maar niet al haar reiservaringen zijn even leuk...

Toch is Thilly een overlever. Jaren blijft ze verder reizen, tot haar ouders vragen of ze terug naar België wil komen, om haar zus te bezoeken.

Zal Thilly terugkeren naar huis? Welke avonturen zal ze daar nog meemaken? En zal ze zich ooit ergens 'Thuis' voelen? Je ontdekt het in 'Thilly, Mijn leven, één groot avontuur'

Spurt dit weekend naar je boekenhandel, of reserveer het boek al op voorhand.

geschreven op 04 mei 2021
VRTNU VRTNU VRTNU