Spring naar inhoud
Ten oorlog special: Onder Vlaamse velden

Onder Vlaamse velden

Een drieluik van Ten oorlog

De Groote Oorlog laat Arnout Hauben niet los. Drie jaar nadat hij voor Ten oorlog de frontlijn van Nieuwpoort tot Gallipoli bewandelde, trekt hij zijn stapschoenen opnieuw aan. Deze keer zet hij ze stevig neer in de West-Vlaamse klei.

In Langemark wordt het litteken van de Eerste Wereldoorlog nog één keer opengereten. Want waar 100 jaar geleden de Derde Slag bij Ieper woedde en de eerste gasaanval plaatsvond, komt een nieuwe, acht kilometer lange gaspijplijn te liggen. Maar eerst mogen WOI-archeologen Simon Verdegem en Maarten Bracke samen met Arnout hun werk doen.

Ze graven letterlijk in het verleden van De Groote Oorlog. Een once-in-a-lifetime kans die uitzonderlijke vondsten en bijzondere verhalen oplevert. Samen gaan ze op zoek naar sporen en doen ze kleine vondsten waar een groot verhaal achter schuilt. De opgravingen leggen niet alleen wapens en munitie bloot, maar ook loopgraven, schuilplaatsen en alledaagse, persoonlijke gebruiksvoorwerpen. En ze vinden ook menselijke resten.

Dit was een unieke kans: 100 jaar oude verhalen opgraven over dood en verwoesting, leven en overleven. Arnout Hauben
Arnout Hauben

En natuurlijk praat Arnout ook met de omwonenden, wier eigen kleine geschiedenis onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van hun streek en hun land. Voor hen maakt de Eerste Wereldoorlog namelijk nog altijd deel uit van de dagelijkse realiteit. Met zijn typische, ontwapende interviewstijl weet Arnout opnieuw de juiste snaar te raken en vindt hij verhalen waarin heden en (oorlogs)verleden elkaar de hand geven.

Na de memorabele tocht van Nieuwpoort naar Gallipoli in Ten oorlog 1, en een onvergetelijke reis in de voetsporen van Amerikaanse en Russische troepen in Ten oorlog 2, vormen deze drie afleveringen van Onder Vlaamse velden een mooi sluitstuk van de Ten oorlogreeks.

Ten oorlog special: Onder Vlaamse velden, vanaf 29 augustus elke maandag om 21.15u.

geschreven op 08 augustus 2016
VRTNU VRTNU VRTNU