Spring naar inhoud

Arnout Hauben herdenkt oorlogsslachtoffers

Exact 75 jaar geleden, op 29 maart 1945, viel de laatste dodelijke V-bom op ons land. Daarom herdenkt Arnout Hauben vandaag, voor zijn nieuwe reeks Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen, de slachtoffers van deze laatste dodelijke V-bom. Arnout ontdekte dat er twee Britse soldaten omkwamen, en spoorde hun familie op. Zij wisten niet hoe of wanneer de soldaten gesneuveld waren, en kregen nu de antwoorden op vragen waar ze al hun hele leven mee rondliepen.

Het menselijk leed van de laatste oorlogsmaanden in ‘bevrijd’ Vlaanderen was groot. Het was een vrijheid onder voorwaarden, een vrijheid met een zwarte rouwrand. Daarom wilde ik een stem geven aan de mensen die heel hun leven over hun verdriet en trauma’s in schijnbaar betere tijden hebben gezwegen. Vrijheid is duur, erg duur, dat heb ik tijdens mijn tocht opnieuw ontdekt.

Arnout Hauben
Arnout Hauben
<

Herdenking

Arnout nodigde de twee families van de gesneuvelde soldaten uit om naar ons land te komen en de soldaten te herdenken. Maar omwille van de huidige maatregelen rond het coronavirus konden de families niet langer afzakken naar Kalmthout. Arnout vond het moment te belangrijk om zomaar voorbij te laten gaan. Daarom organiseerde hij samen met burgemeester Lukas Jacobs een intieme ceremonie - op veilige afstand - aan de Kalmthoutse Heide. De burgemeester onthulde een gedenkplaat om de twee laatst gesneuvelden de erkenning te geven die ze verdienen. Na de coronacrisis zullen de families van de gesneuvelden alsnog afreizen naar ons land om hulde te brengen aan hun geliefden.

Een laatste keer ten oorlog

Precies 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog trekt Arnout Hauben nog een laatste keer ten oorlog. In de driedelige reportagereeks De bevrijding van Vlaanderen vertelt hij aangrijpende verhalen over het einde van de oorlog. Vanaf maandag 6 april volgt hij het spoor van de troepen die ons bevrijd hebben en praat hij onderweg op zijn typische manier met de allerlaatste getuigen uit die bewogen periode.

Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen: vanaf maandag 6 april op Eén.

geschreven op 29 maart 2020

De laatste getuigen van WOII

Robert overleefde de aanslag op Cinema Rex

Ten oorlog
Arnout Hauben ontmoet Robert, een overlevende van het bombardement op Cinema Rex. Tot op heden is het de zwaarste bomaanslag op Belgische bodem.

Marcel zag de eerste V-bom inslaan

Ten oorlog
Marcel Mahieu is net geen 15 wanneer hij uit zijn slaapkamerraam de eerste V-bom in Vlaanderen ziet inslaan. Wonder boven wonder overleeft hij de zware klap.

"We moesten een offer brengen"

Ten oorlog
De geallieerden bombardeerden in de Slag om de Schelde de dijken van het dorp Westkapelle. Betje en haar familie betaalden een grote prijs.

"Dat was mijn moeilijkste taak ooit"

Ten oorlog
In de Slag om Geel verliest de Canadese officier Colin één van zijn soldaten. Als 19-jarige moest hij toen een brief schrijven naar de ouders van die jongen.

Aan de verkeerde kant van het kanaal

Ten oorlog
Julia en Gaby woonden in '44 aan de verkeerde kant van Sint-Laureins. In plaats van bevrijd te worden, komen de hartsvriendinnen in de Duitse linies terecht.

Louis getuigt over de hel van Breendonk

Ten oorlog
Louis Boeckmans werd in '44 in Breendonk plotsklaps nummer 3253. “Ons mens-zijn hield op aan de poort van het fort.”

"We hebben zijn leven gered"

Ten oorlog
Joe Arents is lid van het verzet tijdens de oorlog. Doordat hij en zijn familie in Amerika hebben gewoond, krijgen hij en zijn vader een speciale opdracht.

"En plots... Een formidabele ontploffing"

Ten oorlog
Wanneer de Duitsers op 3 september 1944 80 V1 bommen laten ontploffen in Kluisbergen, maakt Denise Leyman de tragedie vanop de eerste rij mee.
VRTNU VRTNU VRTNU