Spring naar inhoud

Omgaan met een psychische aandoening

Taboe

De 4 gasten van Philippe hebben allemaal een andere psychische aandoening, die op een of andere manier hun leven beheerst. Ze vertellen hoe dat voor hen is.

Wouter

Wouter heeft twee psychoses achter de rug. Hij vertelt hoe hij dat beleefde en hoe hij een volledig andere wereld creëerde in zijn hoofd. Zijn gedachten namen zo de overhand, dat hij volledig naast de realiteit leefde.

De eerste psychose van Wouter voelde voor hem als een echte verlichting. Een gevoel dat hij tot op heden nog steeds niet opnieuw heeft ervaren. Een heel verschil met zijn tweede psychose, die hem vooral angstig maakte.

Na zijn psychoses is Wouter nooit meer de oude geworden. Daarbij komt nog dat psychische kwetsbaarheid bij hem in de familie zit en hij er dus genetisch mee belast is. Elke dag moet hij aan zijn mentale gezondheid werken, zodat hij niet hervalt.

Maarten

Maarten kreeg zijn eerste depressie op zijn zeventiende. Iets wat je niet zou zeggen als je hem ziet, want hij is meester geworden in doen alsof het goed gaat. Het is nog maar anderhalf jaar geleden dat hij het leven absoluut niet meer zag zitten.

Volgens Maarten zijn depressies grotendeels het gevolg van de prestatiedruk in onze maatschappij. Voor hem komt daar ook nog eens bij dat hij zichzelf heel snel in vraag stelt. Wie of wat hij moet zijn om graag gezien te worden, is iets dat hem al lang bezighoudt.

Maarten was een heel angstig, maar daardoor ook braaf en lief kind. Zijn angst was vooral dat zijn ouders hem niet graag zouden zien. Hij vertelt ook hoe het voelt om het leven niet meer te zien zitten. Hij vergelijkt het met opgesloten zitten in een donkere kamer.

Lieve

Lieve lijdt aan een bipolaire stoornis. Sinds een elektroshocktherapie is ze stabieler geworden, maar daarvoor probeerden heel wat dokters de ziekte onder controle te krijgen met ‘pillencocktails’ die zelfs een paard plat zouden krijgen. Al had de ziekte niet alleen nadelen voor Lieve. Op heel wat manische momenten voelde ze zich zelfs overgelukkig.

Waar Lieve het meeste spijt van heeft is dat de diagnose van haar ziekte niet sneller is vastgesteld. Voor haar voelt het alsof iemand anders jarenlang aan het stuur van haar leven heeft gestaan. Gelukkig herkent Lieve ondertussen de signalen van herval. En leeft ze vooral in het nu.

Veerle

Veerle heeft een enorme controledrang. Ze wil steeds weten of iedereen van haar gezin veilig is. Voor haar is het dan ook een moment van intens geluk als iedereen van haar gezin samen bij haar is. Al duurt dat maar vijf minuten, voor haar is het een enorme opsteker.

De man van Veerle is ziek. Hij moet vaak bloed laten afnemen en Veerle heeft altijd schrik voor de resultaten. Ze dwingt zichzelf om steeds hetzelfde verhaal van geluk op te roepen, zodat de resultaten goed zouden zijn.

geschreven op 25 februari 2018
VRTNU VRTNU VRTNU