Spring naar inhoud

Omgaan met armoede

Taboe

Los van het financiële aspect, heeft leven in armoede ook op persoonlijk vlak vaak verregaande gevolgen. De gasten van Philippe praten er met hem over.

Marie-Helene

Marie-Helene investeerde al haar spaargeld in haar droom: een zaak in coaching en voetreflexologie. Na heel wat pech stapelden de rekeningen op klopte ze aan bij het OCMW. Toen ze ook daar geen steun kreeg, ging ze aan de slag als telefoniste. En dat was een confronterende job.

Haar kinderen zijn haar grootste trots en ook het enige waar ze - naar eigen zeggen - geen potje van heeft gemaakt.

Nicole

Nicole erfde na de dood van haar man 2,5 miljoen Belgische frank schulden en moet het nog steeds met 85 euro per week stellen. Ze heeft 4 kinderen die niet in armoede leven, iets waar ze enorm fier op is.

Het moeilijkste voor haar is echter het alleen zijn. En ondanks alles staat ze niet negatief in het leven. Integendeel: "Hoop is alles." is haar motto en ze koestert nog heel wat dromen en doelen.

Nancy

Nancy is geboren in een kansarm gezin en draagt de stempel generatiearmoede met zich mee. Al had ze dat niet altijd door toen ze jong was.

Het moeilijkste voor haar zijn de vooroordelen waar ze mee te maken krijgt en het taboe dat rond armoede hangt. De confrontatie daarmee is elke keer opnieuw pijnlijk.

Danny

Ook Danny groeide op in een kansarm gezin. Het financiële aspect van armoede is voor hem slechts een gevolg. De sociale uitsluiting, dat is voor hem het grote probleem.

Het belangrijkste voor hem is dat zijn kinderen niets tekort komen. Ook de schrik om uitgesloten te worden is voor hem elke dag weer een strijd.

geschreven op 18 februari 2018
VRTNU VRTNU VRTNU