Spring naar inhoud

Met deze mensen lacht Philippe Geubels in Taboe

Taboe

Voor het langverwachte tweede seizoen van Taboe gaat Philippe Geubels opnieuw op stap met mensen met wie je eigenlijk niet mag lachen. Onder het motto “je leert elkaar het beste kennen op vakantie”, nodigt Philippe dit seizoen elke week gasten uit in zijn vakantiehuis in de Waalse Gaumestreek.

De gastenlijst is divers: Philippe ontvangt mensen met autisme, mensen die geworsteld hebben met een verslaving, mensen met een opvallend uiterlijk, vrouwen, mensen met een onvervulde kinderwens en mensen met verschillende genderbelevingen. Voor de aflevering met de senioren gaat Philippe - gezien de hoge leeftijd van de meeste van zijn gasten - niet op vakantie, maar bezoekt hij hen thuis en organiseert hij een daguitstap.

Philippe luistert naar de verhalen van zijn gasten, verkent samen met hen de wijde omgeving en leert hen vooral echt goed kennen. Daar blijft het niet bij: ook humor is een belangrijk deel van Taboe. Philippe doet wat hij het beste kan: grappen maken. Hij brengt een comedyset over het bewuste thema, met zijn nieuwe vrienden prominent op de eerste rij van een zaal vol lotgenoten.

Taboe: vanaf 26 december elke zondag om 20.05 uur op Eén en VRT NU.

Aflevering 1 - Autisme (26/12)

Philippe gaat er een week tussenuit met Bart, Elise, Steven en Valerie, mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Hij leert zijn gasten beter kennen door intieme gesprekken en tijdens activiteiten die allemaal zorgvuldig zijn uitgestippeld, maar hier en daar toch soms net iets anders lopen dan gepland. Philippe ondervindt wat autisme kan betekenen als de rit naar het Euro Space Center via een andere weg dan de voorziene route verloopt, of wanneer hij voorstelt om een geplande wandeling door de streek te schrappen omwille van de regen. Verder gaat hij bowlen met zijn gasten in La Gaumaise in Florenville, duikt Steven het ijskoude water in, en ontdekken ze het zangtalent van Bart in een plaatselijke karaokebar.

Aflevering 2 - Vrouwen (2/01)

In deze aflevering gaat Philippe op zoek naar wat het vandaag betekent om vrouw te zijn. Samen met zes vrouwen onderzoekt hij wat de obstakels vandaag nog steeds zijn voor vrouwen, maar evengoed staan ze stil bij waarom het zo fijn is om een vrouw te zijn. Bijzonder veel onderwerpen worden aangesneden: heersende stereotypes, humor, werkomstandigheden, gelijke lonen, sekseverschillen qua opvoeding of biologie, rolpatronen,... Philippe komt te weten welke stilzwijgende taboes nog steeds heersen rond vrouwelijkheid. En zijn gasten vinden elkaar, ieder met een eigen rugzak en ervaringen.

Aflevering 3 - Senioren (9/01)

Philippe zoekt in deze aflevering een antwoord op de vraag hoe het is om oud te worden en te zijn. Door de hoge leeftijd van een aantal van zijn zeven gasten ruilt hij voor een keer zijn vakantieweek in de Gaumestreek in tegen een daguitstap met de bus naar Elaisa Energetic Wellness in Limburg. Hij wordt verder warm ontvangen bij zijn gasten thuis, om er te spreken over hoe zij omgaan met het ouder worden. Hij wordt geconfronteerd met heel wat levenswijsheden, en ziet hoe ouderen omgaan met het verlies van dierbaren. Vreugde, aanvaarding en verdriet zijn bij zijn oudste gasten vaak in gelijke mate aanwezig. De jongste van zijn gasten zijn strijdvaardig, en gaan in tegen het beeld van de oudere als hulpeloos en uitgerangeerd.

Aflevering 4 - Mensen met een onvervulde kinderwens (16/1)

Een gevoelig onderwerp dat veel te vaak vermeden wordt: mensen met een onvervulde kinderwens. Philippe trekt op reis met vier innemende mensen, die om uiteenlopende redenen ongewild kinderloos door het leven gaan. Hij leert hoe ze een stil verdriet dragen, en rouwen om iets wat niet zichtbaar is. Philippe leert wat het betekent om constant geconfronteerd te worden met een gemis, in een wereld die gericht is op het krijgen van kinderen of kleinkinderen. En hoe onschuldig bedoelde vragen uit de omgeving als ‘wanneer is het aan jou?’ telkens door het hart kunnen snijden. Maar er is ook ruimte om te lachen met de situatie van behandelingen, zoals het vullen van sperma-potjes of het organiseren van het leven rond de hormooninjecties.

Aflevering 5 - Mensen met een opvallend uiterlijk (23/1)

Philippe trekt naar de Ardennen met vier mensen met een opvallend uiterlijk. Zijn gasten hebben een medische aandoening of kregen een ongeluk waardoor ze een uiterlijk hebben dat opvalt. Van gepest worden als kind tot nagestaard worden op straat, hun uiterlijk nemen ze overal mee naartoe. Philippe komt te weten hoe ze hebben leren omgaan met een uiterlijk dat de aandacht trekt en vaak felle reacties veroorzaakt. Ze bezoeken het Kasteel van Bouillon, dat een prachtig uitzicht biedt over het lager gelegen dorp van Bouillon. Ze varen met een pedalo op de wateren van de Semois, maar helaas niet zonder bekeken en nagewezen te worden. Philippe ervaart zo van dichtbij wat de onvermijdelijke obstakels zijn wanneer je uiterlijk de aandacht trekt. Ze bezoeken ook de Abdij Notre-Dame d’Orval in Florenville, en de week sluiten ze af met een karaoke, waar Ruben boven zichzelf uitstijgt en het podium helemaal durft in te nemen.

Aflevering 6 - Mensen die geworsteld hebben met een verslaving (30/1)

Philippe trekt naar de Gaumestreek met vier mensen die hebben geworsteld met een verslaving. Hij leert zijn gasten kennen als warme mensen met een grote kwetsbaarheid. Philippe komt te weten hoe zijn gasten tijdens langere periodes in hun leven de roes opzochten. De redenen daarvoor en de omstandigheden ervan mogen dan wel erg uiteenlopend zijn, toch zijn de overeenkomsten groot genoeg om troost en begrip bij elkaar te vinden. Philippe luistert naar verhalen over een moeilijke jeugd, opgroeien in een omgeving waar verslavingen al aanwezig zijn, wegvluchten van problemen en eenzaamheid. Wanneer er gezelschapsspelletjes gespeeld worden, wil iedereen winnen en ondanks de zware problematiek van de aflevering wordt er bijzonder veel gelachen.

Aflevering 7 - Genderdiversiteit (6/2)

In de laatste aflevering wordt Philippe vergezeld door vier mensen die hebben geworsteld met hun genderidentiteit. Vandaag lijkt ‘kunnen zijn wie je bent’ steeds meer mogelijk, maar in werkelijkheid zijn er nog veel obstakels voor mensen met een genderidentiteit die afwijkt van de binaire man-vrouw verdeling. Philippe leert hen en hun verhalen kennen, en ontdekt dat er nog steeds veel onbegrip in de naaste omgeving heerst, met vaak een gebrek aan liefde tot gevolg. Wat zijn de vooroordelen die nog bestaan rond genderdiversiteit? En hoe pijnlijk is het om te ondervinden dat je omgeving je tolereert maar vaak niet ten volle accepteert?

geschreven op 09 december 2021
VRTNU VRTNU VRTNU