Spring naar inhoud

Het taboe rond lesbisch of homo zijn

Taboe

Heerst er rond geaardheid nog een taboe? Mensen van hetzelfde geslacht mogen toch trouwen en kinderen adopteren? In de realiteit blijft veel onbesproken.

Nelson

Nelson voelde zich vroeger absoluut niet thuis op z’n school. Hij werd er enorm hard gepest en bovendien grepen de leerkrachten niet in. Het zorgde ervoor dat hij zichzelf jarenlang in slaap zong. Gelukkig keerde het tij toen hij 20 werd.

Voor Nelson is het nooit een optie geweest om van jongs af aan uit de kast te komen. Dat hij er zo hard mee gepest werd dat hij homo was, zonder er zelfs voor uit te komen, maakte zijn leven verschrikkelijk zwaar.

Daarnaast heeft hij altijd de druk gevoeld om ‘normaal’ te zijn. Hij hoorde toen hij klein was altijd dat het ‘verkeerd’ was om te vallen op iemand van hetzelfde geslacht. Het was voor Nelson dan ook heel moeilijk om met zijn geaardheid om te gaan, laat staan ermee naar buiten te komen.

Marie

Philippe heeft nog steeds een bepaald beeld van lesbiennes. Een beeld waar Marie volgens hem totaal niet aan voldoet. Marie vindt dat uiterlijk vaak een kwestie van herkenbaarheid of het dragen van een uniform, waardoor je aan de buitenwereld toont dat je bij een bepaalde groep hoort.

Marie voelt zich vaak niet gerelateerd met een groep. Van sitcoms en films tot reclamespotjes: het gaat altijd om heteroseksuele relaties, waardoor ze zich vaak uitgesloten of alleen voelt. Daar zou ze graag verandering in zien komen.

Ook voelt ze zich vaak eenzaam, zelfs als ze in het gezelschap van vrienden is. En dat maakt haar ongelukkig. In het verleden hield Marie zelfs bij hoe lang ze zich ongelukkig voelde. Dat ging dan niet over dagen, weken of maanden, maar zelfs jaren aan een stuk.

Jaouad

Jaouad is van Marokkaanse afkomst. Dat maakte dat hij thuis niet openlijk kon praten over zijn geaardheid, ook al wist hij al heel vroeg dat hij op jongens viel.

Het feit dat Jaouad Marokkaan is, maakte zijn outing er niet makkelijker op. Hij voelt zich echter wel een voorbeeld voor anderen.

We hebben vaak het beeld dat homo’s extraverter zijn dan heteromannen. Volgens Jaouad is dat een soort visitekaartje naar de buitenwereld toe. Al kan het er ook voor zorgen dat bepaalde zaken, zoals de Gay Pride, hun boodschap missen. Gelukkig wonen wij in een land waar men wel openstaat voor homoseksualiteit, want op vele plekken in de wereld is dat nog steeds niet evident.

Roos

Vandaag is Roos 65 en getrouwd met Iris, maar ooit was ze getrouwd met een man. Al denkt ze daaraan terug als 20 mooie jaren. Een ongelukkig huwelijk was het zeker niet, maar toch miste er iets.

Op een bepaald moment moest Roos kiezen tussen haar gezin en haar geliefde. Het werd een verschrikkelijke keuze, waar veel tijd over ging. Uiteindelijk, na lang nadenken en twijfelen, koos ze voor Iris.

Toen Roos haar gezin vertelde dat ze verliefd was geworden op een vrouw, werd dat niet bij iedereen goed onthaald. Zo reageerde haar dochter zeer goed, maar was het voor haar zoon een heel pak moeilijker te begrijpen.

geschreven op 04 maart 2018
VRTNU VRTNU VRTNU