Spring naar inhoud

Dit is jouw sportzomer 2021

Sportzomer 2021

Een rijkgevulde sportzomer staat voor de deur, met als hoofdgerecht het EK voetbal, de Ronde van Frankrijk en uiteraard de Olympische en Paralympische Spelen. Ontdek hieronder alle plannen en volg het sportspektakel vanaf het eerste startschot tot het laatste fluitsignaal.

EK voetbal

Villa Sporza

Het EK voetbal komt het eerst op ons af. Een maand lang zijn we zoet met in totaal 51 wedstrijden, te beginnen bij de openingsmatch op vrijdag 11 juni. In Villa Sporza, onder de VRT-toren, staat alles in het teken van het EK, met uiteraard extra aandacht voor de Rode Duivels. Na de uitschakeling in de kwartfinales op het EK in 2016 en de derde plaats op het WK in 2018, mogen we dromen van de Europese titel. In de groepsfase nemen de Rode Duivels het op tegen Rusland (zaterdag 12 juni), Denemarken (donderdag 17 juni) en Finland (maandag 21 juni).

Tot aan de Tour is Maarten Vangramberen in Villa Sporza gastheer voor de omkadering bij de namiddag- en de vooravondmatchen. Karl Vannieuwkerke neemt de avondwedstrijden voor zijn rekening en vervangt Maarten vanaf de start van de Tour. Karl blijft in Villa Sporza tot en met de finale van het EK voetbal, op zondag 11 juli in Londen. Er staat opnieuw een veelzijdige ploeg voetbalanalisten klaar om de matchen bij Maarten en Karl te analyseren. Dat zijn onder anderen Jan Boskamp, Imke Courtois, Mo Messoudi, Heleen Jaques, Tomasz Radzinski, Gert Verheyen, Arnar Vidarsson en Franky Van der Elst.

Alle wedstrijden van de Rode Duivels kan je bekijken op Eén, net als alle wedstrijden om 15.00 en 21.00 uur. De matchen van 18.00 uur worden live uitgezonden op Canvas. De wedstrijden van de Rode Duivels vormen hierop een uitzondering, want die zullen, ongeacht het uitzenduur, te zien zijn op Eén. Op televisie zijn Aster Nzeyimana, Eddy Demarez, Filip Joos, Peter Vandenbempt, Stef Wijnants en Geert Heremans de commentatoren van dienst. Bert Sterckx, Peter Vandenbempt, Tom Boudeweel en Geert Heremans verzorgen het wedstrijdcommentaar op de radio. Eddy Snelders is co-commentator en analist voor de Rode Duivels. Karl Vannieuwkerke en zijn gasten leggen de voetbaldag elke avond neer met Villa Sporza op Eén.

Ronde van Frankrijk

Villa Sporza en Vive le Vélo

Het eerste startschot van de Ronde van Frankrijk 2021 weerklinkt al op zaterdag 26 juni in Brest. De Grand Départ is een week vervroegd om uit het vaarwater van de Olympische Spelen te blijven, wat betekent dat de Tour wel twee weken lang samenvalt met het EK voetbal. De VRT blijft gewoontegetrouw alle ritten live uitzenden op Eén. Maarten Vangramberen zorgt dagelijks voor tekst en uitleg, zowel rond de live-uitzendingen als in de journaals. Tijdens het EK voetbal zit je bij Villa Sporza ook goed voor een nabeschouwing van de ritten. Na afloop van het voetbaltoernooi reizen Karl Vannieuwkerke en zijn ploeg door naar Frankrijk, waar ze vanaf maandag 12 juli nog een week lang Vive le vélo maken. Op zondag 18 juli, na de traditionele slotrit over de Champs-Elysées in Parijs, kennen we de opvolger van de jonge Sloveen Tadej Pogacar.

Olympische Spelen

Van vrijdag 23 juli tot en met zondag 8 augustus is het tijd voor de langverwachte Olympische Spelen in Tokio. Met een tijdsverschil van zeven uur is het net als vijf jaar geleden rekenen geblazen om onze Belgische sporters live aan het werk te zien, maar bij Sporza zit je de klok rond op de eerste rij.

Tokio Live en Studio Tokio

Maarten Vangramberen leidt 's nachts iedereen vanuit Tokio doorheen de belangrijkste sportcompetities in Tokio Live, met uiteraard speciale aandacht voor onze landgenoten. 's Ochtends neemt Frank Raes het even van Maarten over. In een ontbijtprogramma ontvangt hij elke dag enkele boeiende gasten. Aansluitend bundelt Catherine Van Eylen het belangrijkste sportnieuws in Studio Tokio, waarna Imke Courtois in Tokio Live de focus opnieuw naar de liveverslaggeving verlegt. 's Middags, aan het einde van Het journaal, brengt Catherine Van Eylen opnieuw het vaste olympische nieuwsblok Studio Tokio. Aster Nzeyimana neemt daarna de fakkel over voor Tokio Live in de namiddag. Aanvullend op het avondjournaal is Studio Tokio er opnieuw. Dan vat Ruben Van Gucht het belangrijkste sportnieuws vakkundig samen. De dag wordt elke avond afgesloten met een olympische talkshow met Karl Vannieuwkerke als gastheer. Op een vaste locatie in Vlaanderen zal hij de olympische dag afronden. Meer informatie daarover volgt binnenkort.

Paralympische Spelen

Vanaf dinsdag 24 augustus kan je bij Sporza ook de Paralympische Spelen op de voet volgen. De openings- en slotceremonie worden live uitgezonden en er is een dagelijks magazine met uitgebreide samenvattingen, reportages en portretten. Waar mogelijk probeert Sporza ook een aantal wedstrijden met Belgische medaillekandidaten live aan te bieden, in atletiek, tennis en wielrennen

Voor de aftrap

Sport staat deze zomer centraal in verschillende Eén-programma's. In aanloop naar de start van het EK voetbal zendt Eén op woensdag 9 juni de laatste aflevering van Het EK van de Duivels uit, waarin Ben Crabbé vooruitblikt op het tornooi met bondscoach Roberto Martínez.

Op donderdag 10 juni krijgt iedereen dan een exclusieve blik achter de schermen bij Martínez: in Voor de aftrap laat hij voor het eerst camera's toe tijdens zijn dagelijks werk als bondscoach. Bijna vijf jaar is de Spanjaard al coach van de Duivels. Toen hij werd aangesteld, fronsten velen hun wenkbrauwen. Maar Martínez maakte van de Duivels een geoliede machine. Winnen is intussen het nieuwe normaal. De derde plaats op het WK in Rusland was een historische prestatie, en België start aan het EK als 's werelds nummer één. Met deze gouden generatie voetballers wil Martínez nu ook écht een prijs pakken. Zullen de Duivels dankzij zijn aanpak en vise schitteren op het komende EK?

Documentaires

Net voor de start van de Spelen volgen nog twee bijzondere documentaires op Eén: een over Ann Wauters en een over Nina Derwael. Op woensdag 21 juli kruip je in het hoofd van Ann Wauters en volg je de weg die ze samen met de Belgian Cats aflegt richting kwalificatie voor de Olympische Spelen. Wanneer is het ideale moment om een sportcarrière af te sluiten? Het is de vraag waar Wauters mee worstelt. De meest gedecoreerde Belgische basketbalspeelster ooit wil met een deelname aan de Olympische Spelen het laatste gaatje in haar palmares opvullen. Maar welke blijvende schade brengt ze daarmee toe aan haar lichaam?

Op donderdag 22 juli volg je de weg van Nina Derwael. In januari 2020 richtte Nina Derwael, samen met het volledige team Belgym, het vizier op de Olympische Spelen van Tokio. De voorbereiding zou doorkruist worden door corona, uitgestelde Spelen, blessures, en door een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de gymnastiekfederatie. Inge Van Meensel volgt vanop de eerste rij de turbulente aanloop naar wat het hoogtepunt moet worden in de carrière van de Belgische gymnastes.

Het huis

Afgelopen seizoenen kwamen er ook heel wat topsporters langs in Het huis en kregen we een unieke inkijk in hun leven. Deze zomer valt opnieuw te genieten van deze afleveringen. Zo komt ex-Red Flame Imke Courtois (donderdag 24 juni) aan bod, voormalig wielrenner Sven Nys (woensdag 30 juni), wielrenner Wout Van Aert (donderdag 1 juli) en koningin van de atletiek en olympisch kampioene Nafi Thiam (maandag 19 juli).

Linde op stap met de Cats

Ook op de online kanalen van Eén valt deze sportzomer veel te beleven. Zo zorgt Linde Merckpoel ervoor dat we deze zomer niets hoeven te missen van het EK basketbal voor vrouwen. Linde volgt onze Belgian Cats al lang, leerde als grote supporter de spelers kennen, en beleefde hun belangrijkste sportprestaties vanop de eerste rij. Ze wil Vlaanderen warm maken om mee te supporteren voor deze topploeg en zorgt van donderdag 17 tot en met zondag 27 juni voor een unieke blik achter de schermen van het EK.

De sportzomer, dat is ook...

EK basketbal vrouwen, het EK hockey en WK wielrennen

Het EK voetbal, de Ronde van Frankrijk, de Olympische en Paralympische Spelen zijn uiteraard de blikvangers, maar er is deze zomer nog meer sport te beleven bij de VRT. Naast de grote evenementen is het de volgende maanden ook uitkijken naar het EK basketbal bij de vrouwen met de Belgian Cats, het EK hockey in Amsterdam met onze Red Lions en Red Panthers, en het WK wielrennen in Vlaanderen. Meer info daarover volgt later.

geschreven op 25 mei 2021
VRTNU VRTNU VRTNU