Spring naar inhoud

De verhalen van de Nederlandse kust

Onderweg verzamelt Arnout verrassende verhalen die zich op en rond het water hebben afgespeeld. Bekijk hier de strafste ontmoetingen van de tiende aflevering.

De naakte man en de zee

Op het strand van Zandvoort maakt Arnout kennis met een man die zijn strandwandelingen graag in z'n blootje maakt. Bovendien blijkt hij ook fan te zijn van de Vlaamse weermannen en -vrouwen.

De Engelandvaarder

Tijdens de Tweede Wereldoorlog proberen zo'n 3000 Nederlandse mannen en vrouwen op alle mogelijke manieren Engeland te bereiken. Een groot aantal van hen wordt opgepakt door de nazi's of overleven de tocht niet. 700 dappere Engelandvaarders kiezen voor de kortste, maar ook voor de gevaarlijkste weg: recht over de Noordzee. Slechts een op de vier bootjes haalt de overkant. De 98-jarige Eddie Jonker is een van die Engelandvaarders. Hij ontvangt Arnout en zijn reisgenoten bij hem thuis. Samen gaan ze terug naar de nacht van 25 juli 1943. Eddie is dan 23 jaar en gaat met negen andere jongens aan boord van een kleine boot. Ze varen door de zwaarbewaakte haven van het Haringvliet naar open zee.

Ouwerkerk draagt nog steeds de sporen van de overstroming van 1953

Arnout, Ruben en Philippe trekken verder naar een van de zeven moderne wereldwonderen: de Nederlandse Deltawerken. Het is de grootste stormvloedkering ter wereld en werd gebouwd na de watersnoodramp van 31 januari 1953. Toen braken de dijken en kwam 200.000 hectare land onder water te staan. Er vallen in totaal 1836 slachtoffers. Ouwerkerk is een van de dorpen die toen het zwaarst getroffen werden. Arnout ontmoet inwoners die de ramp hebben meegemaakt, zoals deze man die zijn ouders en zusje toen verloren heeft.

Ook in de familie van dit koppel vielen er slachtoffers. Zij praten altijd over 'voor' en 'na de ramp'.

geschreven op 16 april 2019
VRTNU VRTNU VRTNU