Spring naar inhoud

Reizen Waes

Zaterdag 20.40

Toms tips voor West-Vlaanderen

Tom Waes heeft geen seconde spijt dat hij in Vlaanderen moest blijven. Ontdek zijn meest verrassende vondsten in West-Vlaanderen.

De hoogte in met de Cordoba

Tegen de Franse grens, in Heuvelland ligt de Cordoba-kabelbaan Cordoba, een toeristische attractie waar veel West-Vlamingen nostalgisch aan terugdenken. De kabellift heeft een opmerkelijk verhaal. De Cordoba werd in 1957 namelijk neergepoot door Oostenrijkse skiliftbouwers, in de hoop zo meer toeristen naar Heuvelland te lokken.

Oorlogsverleden in de Westhoek

Zwaar geschut

Langemark-Poelkapelle is een van de vele dorpen in de Westhoek waar tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar gevochten werd. Het is dan ook niet vreemd dat er vandaag nog munitie uit de grond wordt gehaald. Landbouwer Stijn maakte er zelfs zijn hobby van. Hij bouwde eigenhandig een Britse tank uit de Eerste Wereldoorlog na. Er zijn maar vijf zo'n exemplaren op de hele wereld. 16 jaar heeft Stijn eraan gewerkt en hij draait nog perfect ook.

't graf van duizend soldaten

In en rond Ieper, liggen maar liefst tienduizenden gesneuvelde soldaten begraven. Zo ook in het dorp Steenkerke, waar muzikant Willem Vermandere woont. Op het lokale kerkhof vind je de graven van meer dan 500 soldaten. Willem vond er de inspiratie voor een van zijn bekendste teksten.

Als ge van ze leven in de westhoek passeert

Deur regen en noorderwinden

Keert omme den tijd als g' alhier passeert

Den oorlog ga j' hier were vinden

Ja 't is den oorlog da 'j hier were vindt

En 't graf van duizend soldaten

Altijd iemands vader altijd iemands kind

Nu doodstil en godverlaten

De bootjes van Brugge

In Brugge ging Tom aan boord met de oudste bootjesman van de stad. Een tocht op het water is een must voor elke bezoeker, want "als je Brugge gezien hebt zonder vaartocht, heb je Brugge niet gezien."

geschreven op 04 januari 2021
VRTNU VRTNU VRTNU