Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Toms tips voor Oost-Vlaanderen

"Je hoeft het niet altijd zo ver te zoeken." Dat heeft Tom Waes ook in Oost-Vlaanderen gezien. Ontdek zijn meest verrassende vondsten.

De grootste sigaar

In het Tabaksmuseum van Sint-Niklaas vind je de grootste sigaar van de wereld. De kolos van 400 kilo draagt die titel al 30 jaar. Absurd weetje: de sigaar werd ooit gemaakt voor een goed doel ter ere van kanker. Naast dit pronkstuk bewaart het museum ook nog eens een gigantische collectie pijpen en andere rookwaren.

Doel

Het meest omstreden dorp van Vlaanderen

Doel ligt vlak tegen de grens met Antwerpen en zou in de weg liggen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Het maakt dat de inwoners van Doel al tientallen jaren strijden voor het behoud van hun dorp. De jongste jaren leek het lot van de gemeente definitief bezegeld en de meeste Doelenaren zijn ondertussen dan ook vertrokken. Maar onlangs werd beslist dat Doel toch mag blijven bestaan. Vandaag wonen er nog maar een handvol mensen, de meeste huizen staan leeg en zijn dichtgetimmerd.

De Vestjeskermis

Vestjeskermis in Waasmunster bestaat al meer dan een eeuw. Elk jaar vindt het plaats tijdens het weekend van de derde zondag van september. Het hoogtepunt van de kermis is het befaamde waterbaktoernooi. Een spel waarbij deelnemers een stok door een gat moeten mikken, zonder de waterbak over zich heen te krijgen. Het toernooi werd voor de eerste keer gespeeld in 1885 en groeide doorheen de jaren uit tot een jaarlijkse trekpleister.

Oost-Vlaamse heuvels

In het zuiden van Oost-Vlaanderen vind je de Vlaamse Ardennen, een heuvelachtige streek met prachtige natuur. Tom voer er door de Langemeersen, op de grens met Oudenaarde, en met Wesley Sonck bewonderde hij er het zicht vanop de Pollareberg in Ninove.

geschreven op 10 januari 2021
VRTNU VRTNU VRTNU