Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Toms tips voor Limburg

Tom Waes vindt de vlaai al een bezoekje waard, maar Limburg heeft nog zoveel meer te bieden. Ontdek hier zijn verrassende vondsten.

De Cités in Genk

Met Winterslag, Waterschei en Zwartberg telde Genk midden vorige eeuw maar liefst drie steenkoolmijnen. Om de steenkool te ontginnen, kwamen er duizenden gastarbeiders uit onder meer Italië, Griekenland en Turkije naar Genk en omstreken. Voor al die gastarbeiders werden er hele woonwijken of cités opgebouwd. De multiculturele cités zijn een begrip in Limburg. Vroeger hadden ze niet altijd de beste reputatie, maar nu kan je er net als Tom Waes een rustige wandeling doen.

Rust en bezinning

Het uur van de zoete nectar

Wie op zoek is naar innerlijke rust moet bij de sikhs in Sint-Truiden zijn. Deze Indische religieuze gemeenschap kwam vanaf de jaren 80 naar Limburg om te werken in de fruitpluk. Momenteel leven er meer dan 5000 sikhs in en rond Sint-Truiden. De traditionele sikhs hebben een zeer specifiek geloof. Zo laten ze nooit hun haren knippen en dragen ze altijd een dolk bij zich. Ook niet-sikhs zijn welkom in de tempel, dus gaat Tom op bezoek om samen te mediteren tijdens het uur van de zoete nectar.

De mis volgen bij een motorbende

De sikhs zijn niet de enige geloofsgroep waar je met open armen ontvangen wordt. Ook in de Grace Church van de motorbende The Property of Jesus mag je steeds binnenvallen. De club bestaat uit zware gasten die zich allemaal gewijd hebben aan God. Tom is zwaar onder de indruk.

De Hoge Kempen

Tom eindigt zijn reis door Limburg op een fantastische plek. Nationaal Park Hoge Kempen is een symbolische plek die laat zien dat Limburg haar geschiedenis van industrie en mijnbouw omarmd heeft en verder blijft bouwen aan de toekomst.

geschreven op 24 januari 2021
VRTNU VRTNU VRTNU