Spring naar inhoud

Toms tips voor Brussel

Bruxelles ma belle! Tom Waes sloot zijn reis door Vlaanderen af in onze hoofdstad en ontdekte er heel wat verborgen parels.

Fietsen door de stad

De autostad Brussel scoort vaak slecht qua mobiliteit in lijstjes van Europese steden. Maar de jongste tijd wordt er hard gewerkt aan betere fietspaden en autovrije zones. Tom Waes werd gegidst door Jean-Philippe, een trotse, tweetalige Brusselaar die al ruim 40 jaar door de hoofdstad fietst. Samen fietsten ze een tocht langs enkele belangrijke plekken. Een ding werd Tom al snel duidelijk: met de fiets verplaats je je veel vlotter in Brussel dan met de auto.

Maalbeek

Op 22 maart 2016 werd ons land getroffen door twee aanslagen. In metrostation Maalbeek vielen 20 doden en meer dan 100 gewonden bij een bomaanslag. Een uur eerder was ook al een aanslag gepleegd op de luchthaven van Zaventem. In Maalbeek herinnert een kunstwerk aan de slachtoffers. Ook Tom ging er langs om hen te herdenken.

Kleurrijke wijken

Het Brussels Matonge is genoemd naar een wijk in Kinshasa en staat bekend om zijn vele kapsalons. Een kappersbeurt is er een echte aanrader volgens Tom.

Wat Tom ook sterk aanbeveelt, is een bezoek aan Molenbeek. De gemeente komt al jaren negatief in het nieuws, in de nasleep van de aanslagen van maart 2016. Maar hij zag met eigen ogen dat het geen 'hellhole' is, wel een gezellige drukte met vriendelijke inwoners.

Het Zoniënwoud

Geloof het of niet, maar Brussel is één van de groenste hoofdsteden van de wereld. Dat heeft alles te maken met het Zoniënwoud, een van de oudste en grootste bossen van ons land. Wist je dat de hoogste beuken ter wereld daar staan?

geschreven op 07 februari 2021
VRTNU VRTNU VRTNU