Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Reizen Waes 12-12

Tom Waes verblijft op dit moment in Noord-Oeganda voor de opnames van Reizen Waes 12-12. Een speciale uitzending waar Tom en Eén de campagne Hongersnood 12-12 mee willen ondersteunen.

Nog de hele week reist Tom door vluchtelingenkampen op de grens met Zuid-Soedan, waar meer dan 800,000 Zuid-Soedanese vluchtelingen opgevangen worden. Hij ontmoet er lokale hulpverleners en leert er over het werk dat de partners van 12-12 ter plaatse doen. Het verslag zie je op zondag 4 juni.

We zijn twee dagen geleden aangekomen in Noord-Oeganda en ik heb ondertussen al heel wat indrukken kunnen opdoen. Op de plek waar we op dit moment verblijven, steken elke dag duizenden vluchtelingen de grens over. Stuk voor stuk mensen op de vlucht voor honger en geweld. Ik heb met m’n eigen ogen mensen de grens zien oversteken, Zuid-Soedanese vluchtelingen die soms weken onderweg zijn geweest. Als je dan met die mensen praat, dat vergeet je nooit meer...

Tom Waes
Tom Waes
<

Het idee achter Reizen Waes 1212

Sinds maart 2017 voert het Consortium 12-12 intensief campagne om hulp te bieden bij de "grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog". Begin maart riepen de Verenigde Naties officieel de hongersnood uit in Zuid-Soedan, en waarschuwden zij voor dreigende hongersnood in Jemen, Nigeria en Somalië. Maar liefst twintig miljoen mensen, van wie 1.4 miljoen kinderen, lijden er aan ernstige ondervoeding door droogte en geweld.

Om de actie "Hongersnood 12-12" mee te ondersteunen, bezoekt Tom Waes een week lang een van de getroffen gebieden. Tom kwam zelf met dit idee op de proppen om met eigen ogen te zien hoe de situatie daar is: nieuwsgierig naar de verhalen van de vluchtelingen en de hulpverleners ter plekke. Vandaar dat hij binnenkort zijn koffers pakt, actie onderneemt en deze reportage maakt.

Als tv-maker vind ik het erg belangrijk om de actie van 12-12 een duw in de rug te geven. Bovendien was er na de Haïti-aflevering van Reizen Waes eerder dit jaar wat commotie over de werking van ngo’s in Haïti. Ook daarom vind ik het belangrijk om in het zog van 12-12 mee te reizen en te tonen hoe 12-12 haar middelen zo goed mogelijk inzet in deze humanitaire crisis.

<

Eén wil met Reizen Waes 12-12 tonen hoe de situatie ter plaatse is en op die manier zijn steentje bijdragen.

Olivier Goris, netmanager Eén: "Tom is de juiste man om dit verhaal te vertellen: het verhaal van een grote humanitaire crisis, het verhaal van een hongersnood die nú aan het gebeuren is en waarvan de omvang moeilijk te vatten is. We vinden het belangrijk dat we met Eén zo kunnen bijdragen aan het bewustzijn rond deze crisis bij de Vlaming."

In de vluchtelingenkampen van Noord-Oeganda doen de partners van het Consortium 12-12 al het mogelijke om zoveel mogelijk levens te redden. Tom leeft een week lang samen met vluchtelingen en hulpverleners in de kampen. Hij reist een week lang door het grensgebied met Zuid-Soedan, een van de plekken waar het geld van de inzamelacties van 12-12 nuttig besteed wordt. In zijn eigen stijl brengt Tom verslag uit over het broodnodige werk dat de leden van het Consortium 12-12 in de getroffen gebieden verrichten.

Reizen Waes 12-12 is een programma van productiehuis De Mensen en wordt uitgezonden op zondag 4 juni. Wie de campagne ‘Hongersnood 12-12’ wil steunen, surft best naar www.1212.be.

geschreven op 03 mei 2017
VRTNU VRTNU VRTNU