Spring naar inhoud

Reisdossier: Venezuela

Ooit was Venezuela een van de meest toeristische bestemmingen in Zuid-Amerika, nu is het een land in totale chaos.

Sinds de dood van president Hugo Chavez in 2013 nemen de criminaliteitscijfers en politieke instabiliteit in Venezuela een ongeziene vlucht. In sneltempo ontpopte het land zich tot een no-go zone voor toeristen. Ondanks alle negatieve berichten stapt Tom toch op het vliegtuig richting Venezuela.

Reisadvies

Niet-essentiële reizen naar Venezuela worden afgeraden.

Het volledige reisadvies

Waag je toch je kans en wil je het land bezoeken? Dan bekijk je best even deze veiligheidsbriefing die Tom bij aankomst ook kreeg.

Ligging

Venezuela is een land in het noorden van Zuid-Amerika. Het grenst aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan en Guyana, Brazilië en Colombia zijn buurlanden. Voor de Venezolaanse kust liggen oa. Aruba, Bonaire, Curaçao, Isla Margarita en Trinidad en Tobago.

De hoofdstad Caracas is de grootste stad van het land en sinds kort officieel de gevaarlijkste stad ter wereld.

Zeker te bezoeken

Het Meer van Maracaibo

Het is het grootste meer van Zuid-Amerika en staat beter bekend als het meer van de eeuwige donder en bliksem. Het stormt er namelijk tot 160 nachten per jaar! Het is gelegen in een prachtige omgeving. Voor het beste plekje moet je wel een boottochtje van 4 uur maken, maar dat is meer dan de moeite waard.

Nationaal park Canaima

Het park was vroeger dé trekpleister van Venezuela, maar jammer genoeg is er nu amper een toerist te bekennen. Het park is werelderfgoed en gelukkig krijgt Tom de kans om de schoonheid ervan te ontdekken. En of het een bezoekje waard is!

Opmerkelijke weetjes

In de rij voor de supermarkt

De economische crisis is hard in Venezuela. Niet alleen zijn de maandlonen in het land enorm laag, ook naar de supermarkt gaan is een dagelijkse strijd. In de hoofdstad Caracas schuiven mensen van 's morgens vroeg in rijen aan om nota bene binnen te geraken en dan nog is er in de winkels amper iets te verkrijgen.

Een illegaal restaurant

Een restaurant openen in Venezuela is niet evident, je bent er namelijk gebonden aan allerlei regels en voorschriften. Daarom zijn er illegale restaurants geopend in de stad en daar bezoekt Tom er eentje van. En ook daar wordt weer pijnlijk duidelijk hoe de stad in angst voor criminaliteit leeft.

Tanken voor 0,5 euro

In Venezuela vind je de goedkoopste benzine van de wereld. Auto voltanken voor 0,5 euro? Dat kan! En dan moet je weten dat het er al opmerkelijk duurder is geworden.

geschreven op 19 maart 2017
VRTNU VRTNU VRTNU