Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Reisdossier: Tuvalu

"Tuvalu is sinking". Met die boodschap reist de eerste minister van het piepkleine Tuvalu al jaren de wereld rond. Volgens hem zullen de eilanden van Tuvalu als eerste ter wereld verdwijnen door de klimaatopwarming. Tom volgt het verhaal al jaren en trekt er eindelijk naartoe.

Worden de circa 10 000 Tuvaluanen die in het midden van de Stille Oceaan leven, écht bedreigd door de klimaatopwarming? En hoe gaan ze er mee om? Een reis naar Tuvalu, voor het misschien te laat is.

Ligging

Tuvalu is een Polynesische archipel in de Stille Oceaan. Het ligt ten zuiden van Kiribati, ten noorden van Fiji en Wallis en Futuna en ten oosten van de Salomonseilanden. Het is een van de meest afgelegen landen ter wereld.

Tuvalu bestaat uit negen eilanden, waarvan Funafuti het meest bevolkte en de hoofdstad is.

Zeker te bezoeken

Funafuti

Funafuti is veruit het belangrijkste en meest ontwikkelde eiland van Tuvalu. Eigenlijk is het niet meer dan een smalle strook van 500 meter breed, maar in het centrum valt wel wat te beleven. Buiten het centrum zie je vooral strand en het water van de Stille Oceaan, zalig!

Omliggende eilanden

Tuvalu bestaat uit verschillende eilanden. Het is zeker en vast de moeite om ook de andere eilanden naast Funafuti te bezoeken en er een beetje te gaan snorkelen, want het is er prachtig. En jammer genoeg heeft de tijd uitgewezen dat alles sneller kan verdwijnen dan je denkt.

Opmerkelijke weetjes

Een speciale luchthaven

Amper 1000 toeristen per jaar maken de trip naar Tuvalu en komen dan aan op Funafuti. Daar wordt de autoweg twee keer per week omgetoverd tot een geïmproviseerde luchthaven. En dat is een heus evenement op zich!

11 gevangenen op Tuvalu

Op heel Tuvalu zijn slechts 11 gevangenen. En die hebben het niet zo slecht, want wanneer Tom aankomt spelen ze een potje voetbal tegen hun cipiers. Hun voordeel: op het eiland kan je nergens naartoe vluchten.

Zondag rustdag

Zondag is rustdag op Tuvalu. En dat mag je héél letterlijk nemen. De bewoners gaan 's ochtends naar de kerk, maar dat is dan ook alles wat er op het eiland te beleven valt. Alles is gesloten en zelfs een spelletje voetbal of kaarten zit er niet in.

geschreven op 19 februari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU