Spring naar inhoud

Reizen Waes

zondag 20.30

Reisdossier: Tuvalu

"Tuvalu is sinking". Met die boodschap reist de eerste minister van het piepkleine Tuvalu al jaren de wereld rond. Volgens hem zullen de eilanden van Tuvalu als eerste ter wereld verdwijnen door de klimaatopwarming. Tom volgt het verhaal al jaren en trekt er eindelijk naartoe.

Worden de circa 10 000 Tuvaluanen die in het midden van de Stille Oceaan leven, écht bedreigd door de klimaatopwarming? En hoe gaan ze er mee om? Een reis naar Tuvalu, voor het misschien te laat is.

Ligging

Tuvalu is een Polynesische archipel in de Stille Oceaan. Het ligt ten zuiden van Kiribati, ten noorden van Fiji en Wallis en Futuna en ten oosten van de Salomonseilanden. Het is een van de meest afgelegen landen ter wereld.

Tuvalu bestaat uit negen eilanden, waarvan Funafuti het meest bevolkte en de hoofdstad is.

Zeker te bezoeken

Funafuti

Funafuti is veruit het belangrijkste en meest ontwikkelde eiland van Tuvalu. Eigenlijk is het niet meer dan een smalle strook van 500 meter breed, maar in het centrum valt wel wat te beleven. Buiten het centrum zie je vooral strand en het water van de Stille Oceaan, zalig!

Omliggende eilanden

Tuvalu bestaat uit verschillende eilanden. Het is zeker en vast de moeite om ook de andere eilanden naast Funafuti te bezoeken en er een beetje te gaan snorkelen, want het is er prachtig. En jammer genoeg heeft de tijd uitgewezen dat alles sneller kan verdwijnen dan je denkt.

Opmerkelijke weetjes

Een speciale luchthaven

Amper 1000 toeristen per jaar maken de trip naar Tuvalu en komen dan aan op Funafuti. Daar wordt de autoweg twee keer per week omgetoverd tot een geïmproviseerde luchthaven. En dat is een heus evenement op zich!

11 gevangenen op Tuvalu

Op heel Tuvalu zijn slechts 11 gevangenen. En die hebben het niet zo slecht, want wanneer Tom aankomt spelen ze een potje voetbal tegen hun cipiers. Hun voordeel: op het eiland kan je nergens naartoe vluchten.

Zondag rustdag

Zondag is rustdag op Tuvalu. En dat mag je héél letterlijk nemen. De bewoners gaan 's ochtends naar de kerk, maar dat is dan ook alles wat er op het eiland te beleven valt. Alles is gesloten en zelfs een spelletje voetbal of kaarten zit er niet in.

geschreven op 19 februari 2017

Reizen Waes 1212

Zondag 4 juni
Reizen Waes

'Hongersnood 12-12' boven de 11 miljoen

Reizen Waes 12-12 miste z'n effect niet. Volgens 12-12 zal de financiële impact van het programma op ongeveer 500.0000 euro zal uitkomen.
play
Reizen Waes

Het verhaal van Victoria

Het meest emotionele moment van de aflevering was ongetwijfeld de ontmoeting met Victoria. Zij is even oud als Tom's eigen dochter en heeft een kind van 10.
play
Reizen Waes

Wat moet je onthouden van Reizen Waes 1212

De aflevering van Reizen Waes 12-12 was op z'n minst indrukwekkend te noemen. Maar wat moet je er nu van onthouden?
play
Reizen Waes

5 weetjes over Reizen Waes 1212

Vanavond in Reizen Waes 12-12 zie je het verslag van Tom's reis naar het Bidibidi kamp in Noord-Oeganda. Wij stelden hem er op voorhand al enkele vragen over.
play
Reizen Waes

Tom bezoekt het Consortium 12-12

Voor hij vertrekt gaat Tom eerst naar Brussel. Daar bezoekt hij het Consortium 12-12, waar hem verteld wordt wat hem te wachten staat.
play
Reizen Waes

Tom krijgt het zwaar

Tom is nog maar net in Oeganda en wordt al geconfronteerd met een zwaar verhaal. Hij ontmoet Victoria, die enkel met haar kind en wat kleren is gevlucht.
play
Reizen Waes

Reizen Waes 12-12, de eerste beelden

Tom Waes trok naar Noord-Oeganda om er door het vluchtelingengebied te reizen voor een speciale aflevering Reizen Waes. Voor jou zijn er nu de eerste beelden.
play
Reizen Waes

Reizen Waes 12-12

Tom Waes trekt naar Oeganda voor een speciale Reizen Waes 12-12. Hij verblijft een week lang in vluchtelingenkampen op de grens met Zuid-Soedan.
VRTNU VRTNU VRTNU