Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Reisdossier: Polen

Er leven en werken massaal veel Polen in ons land. Iedereen kent wel een Pool. Maar van hun land weten we weinig af. Om Polen te leren kennen, besluit Tom er dwars door te rijden, van het noordoosten naar het uiterste zuidwesten.

Reisadvies

Reizen naar Polen is veilig. Je houdt best wel rekening met de grote infrastructuurwerken in het land. Hierdoor is het niet altijd even vlot reizen binnen Polen.

Het volledige reisadvies

Ligging

Polen wordt begrensd door Duitsland, Tsjechië en Slowakije, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, de Oostzee en Kaliningrad.

De hoofdstad is Warschau, wat meteen ook de grootste stad van het land is.

Niet te missen

Klein België

Tom begint zijn reis in het stadje Siematycze. In Polen staat het bekend als Mala Belgia, wat zoveel betekent als ‘klein België’. Iedereen die Tom er ontmoet, heeft een link met ons land. Hij gaat aan de burgemeester vragen hoe dat nu precies komt.

Het Nazigoud van Hitler

De laatste stop van Tom is het Riese Project. Vlakbij een prachtig kasteel liet Hitler aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een gigantisch tunnelcomplex bouwen.

Volgens de legende zou er een trein vol Nazigoud verstopt zitten. Tom gaat op verkenning en ontdekt het trieste verhaal achter de tunnels.

Opmerkelijk

Heksen

Wanneer Tom en z'n ploeg door een wat achtergestelde en conservatieve regio van het land rijden, blijkt dat niet alleen het katholieke geloof maar ook het bijgeloof heel belangrijk is in Polen. Zo wonen er nog heel wat 'heksen' in het land.

Tom gaat op bezoek bij zo'n heks, die bij hem een ritueel uitvoert dat geluk en gezondheid moet brengen. Het wordt een intense ervaring. Eentje waarvan zijn gids zelfs begint te huilen...

Op bezoek bij een paramilitaire groepering

In het centrum van het land gaat Tom langs bij een paramilitaire groepering. Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, hebben 200.000 Polen zich bij zo’n groepering aangesloten. Ze trainen elk weekend in de bossen om zich voor te bereiden op een mogelijke oorlog met Rusland.

Tom mag zo'n militaire oefening bijwonen en wordt er zelfs een beetje bang van...

geschreven op 06 januari 2019
VRTNU VRTNU VRTNU