Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Reisdossier: Oekraïne

Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. Toch trekt Tom er dwars doorheen, van het mooie Kiev naar de ruïnes na de ramp van Tsjernobyl.

Reisadvies

Een verhoogde waakzaamheid is aangewezen bij reizen naar Oekraïne.

Alle reizen naar de delen van de provincies Donetsk en Loehansk die niet door de Oekraïense regering worden gecontroleerd, evenals naar het schiereiland Krim worden afgeraden.

Het volledige reisadvies

Ligging

Oekraïne ligt in het noordoosten en oosten aan Rusland, in het noordwesten aan Wit-Rusland en in het westen aan Polen, Slowakije en Hongarije.

Oekraïne is qua landoppervlakte na Rusland het grootste land van Europa en telt zo'n 44,3 miljoen inwoners.

De geschiedenis toegelicht

Tom begint zijn trip in de hoofdstad Kiev waar in 2014 de Maidanrevolutie onstond: burgers protesteerden tegen het beleid van de Russischgezinde president Janoekovitsj. De politie schoot toen meer dan 100 betogers dood.

Niet te missen

Het Joods Nieuwjaar

Op 200 kilometer van Kiev, in de stad Uman, viert Tom het Joodse Nieuwjaar. Elk jaar komen 45.000 chassidische joden van over de hele wereld naar dit stadje om er de start van het nieuwe jaar te vieren met bidden, drinken, dansen en feesten.

Tom vertelt: Het was een bizarre ervaring om chassidische joden, die in Antwerpen een en al soberheid uitstralen, uit de bol te zien gaan op technomuziek.

Het park van Tsjernobyl

De ramp zit bij vele inwoners van Oekraïne nog vers in het geheugen. 96 steden en nederzettingen werden geëvacueerd nadat de kernreactor was ontploft. Daarom werd er een herdenkingsplek gemaakt. Tom wordt er helemaal stil van.

Opmerkelijk

Het museum van de corruptie

Tom brengt ook een bezoek aan de residentie van de intussen verdreven president Janoekovitsj, nu bekend als ‘het museum van corruptie’. Want de waanzinnig luxueuze villa werd grotendeels gebouwd met geld dat de ex-president van het Oekraïense volk gestolen heeft.

Tom zegt daarover: Bowlingbanen, een golfterrein, een privé-zoo, een kapel volledig in goud en een piano van John Lennon… Ik dacht dat er grenzen waren aan decadentie, maar blijkbaar heb ik me vergist.

"Word jij hier ook zo kwaad van?"

Dichterbij de kerncentrale ontdekken Tom en zijn gidsen een overgebleven kinderdagverblijf. 24 uur na de kernramp, speelden hier nog kinderen. Wat er met hen gebeurt is, is niet geweten. Tom is zwaar onder de indruk als hij de lege bedjes ziet.

geschreven op 27 januari 2019
VRTNU VRTNU VRTNU