Spring naar inhoud

Reisdossier: Noord-Ierland

Reizen Waes

Dwars door dit veelzijdige land

Noord-Ierland is met z’n prachtige natuur, gezellige pubs en hippe hoofdstad een perfecte vakantiebestemming.

Reisadvies

De nodige voorzichtigheid en aandacht is aangewezen op plaatsen waar veel mensen samenkomen, omwille van terreurdreiging en criminaliteit.

Tijdens de periode van de ‘Oranjemarsen’ (van april tot augustus) ben je best extra voorzichtig.

Het volledige reisadvies

Ligging

Noord-Ierland maakt samen met Engeland, Schotland en Wales deel uit van één staat: het Verenigd Koninkrijk. Het is het enige van de vier gebieden dat niet op het eiland Groot-Brittannië, maar op het eiland Ierland ligt.

Het land grenst aan de Republiek Ierland. De hoofdstad is Belfast en qua oppervlakte is het ongeveer de helft van België of een derde van Nederland.

De geschiedenis toegelicht

Tijdens zijn jeugd was Noord-Ierland voor Tom synoniem met bomaanslagen en geweld. In de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 werd er in het land een wrede burgeroorlog uitgevochten tussen Iersgezinde katholieken en Britsgezinde protestanten. Maar intussen is er al 20 jaar vrede.

Niet te missen

"Vredesmuren" om te gemeenschappen te scheiden

In Belfast scheiden vijftien meter hoge muren, ‘vredesmuren’ worden ze genoemd, de katholieke en protestantse gemeenschap van elkaar. En niemand wil ze weg. Want de haat en angst zit nog diepgeworteld. En nog al te vaak worden er bommen gegooid, ook dit jaar weer.

De vredesmuren leken mij vooral te bewijzen dat er nog geen vrede is. Daar kan alleen sprake van zijn als er geen muur meer hoeft te staan., aldus Tom.

Ook de tour die Tom door de stad maakte, ging langs beide gemeenschappen.

Het katholieke deel van de tour:
Het protestantse deel van de tour:

Opmerkelijk

Een opmerkelijke babbel

Tom gaat op bezoek in één van de 'gevaarlijkere' buitenwijken van Belfast. Hij praat er met David, een van de protestantse activisten. Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat er toch niet zoveel vooruitgang tussen de twee gemeenschappen is dan eerst gedacht.

Tom zegt daarover: David, vroeg ik, zou je dochter ooit met een katholieke jongen naar huis mogen komen? Fuck nee, zei hij, ik zou hem vermoorden.

"Ik waande me in oorlogsgebied"

Tom gaat naar Noord-Ierland in de periode van de Oranjemarsen. Op 12 juli trekken protestantse fanfares door de straten van Belfast om de overwinning van de protestantse koning Willem III (van Oranje) op de katholieke koning James II in 1690 te herdenken.

Aan de vooravond van die marsen worden er overal in de stad bonfires gehouden. Dat zijn grote torens van houten paletten die in brand worden gestoken. Voor de protestanten zijn de bonfires vreugdevuren. De katholieken zien ze vooral als een provocatie.

Tom zei erover: Met een Molotov cocktail stak hij hem in brand. Op enkele seconden tijd stond de hele toren in lichterlaaie. Even waande ik me in oorlogsgebied, terwijl ik gewoon in een West-Europese stad was.

geschreven op 13 januari 2019
VRTNU VRTNU VRTNU