Spring naar inhoud

Reisdossier: Japan

Japan bestaat uit 6.852 eilanden en was jarenlang een geïsoleerd land. Je vindt er unieke tradities, knotsgekke gebruiken en de meest fascinerende verhalen.

Reisadvies

Het volledige reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Japan vind je hier.

In Japan is er een permanent risico op natuurrampen. In verschillende trainingscentra doorheen het land leren Japanners zich voorbereiden op aardbevingen en andere rampen. Ook Tom Waes volgde een beginnerscursus 'tyfoon overleven'.

Ligging

Japan is een eilandengroep in de Grote Oceaan. De grootste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. De andere 6.848 eilanden nemen slecht 3% van de totale oppervlakte van het land in. Kyoto was vroeger de hoofdstad, nu is dat Tokio.

Goed om te weten

1. Slurpen wordt als beleefd beschouwd.

In Japan is slurpen tijdens het eten de normaalste zaak ter wereld. De smaak van je eten zou verbeteren en je zou sneller kunnen eten als het nog heel warm is.

2. Kawaii is een levensstijl

Japanners zijn dol op schattige of kawaii dingen. De entertainment-, mode- en speelgoedindustrie zijn opgebouwd rond lieflijke en kinderlijke thema's en Hello Kitty domineert er het straatbeeld. Bereid je voor op een overdosis roze.

3. Tradities zijn belangrijk

De Japanse cultuur staat bol van de tradities. Die worden als cultureel erfgoed in ere gehouden. Kimono's hangen nog steeds in elke kleerkast en je gaat geen tempel voorbij zonder een gebed te zeggen.

Enkel in Japan

Voor unieke activiteiten moet je in Japan zijn. Tom Waes toont je zeven waanzinnige dingen die je enkel in het land van de rijzende zon kan doen.

Niet te missen

1. INDRUKWEKKENDE GESCHIEDENIS IN HIROSHIMA

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de Amerikaanse luchtmacht een atoombom vallen op Hiroshima. Het was de eerste stad in de geschiedenis van de mensheid die met zo'n bom werd aangevallen. De Genbakukoepel is een overblijfsel van de explosie en is als herdenkingsmonument blijven staan. Tom Waes bezocht de koepel en leerde dat het voor veel Japanners moeilijk blijft om met dit verleden om te gaan.

2. Japanse natuurpracht

De kersenbloesem of sakura hult Japan elke lente in een roos deken en lokt jaarlijks massa's toeristen. Maar dat is niet het enige stukje natuur dat je er kan bewonderen. Hokkaido, het meest noordelijke van de vier grote eilanden, wordt in de winter een heus wonderland met een permanent sneeuwtapijt. Je vindt er uitgestrekte nationale parken en spot beren en kraanvogels. Bovendien kan je er net als Tom Waes ontspannen in warmwaterbronnen of onsen.

3. De lokale keuken

De Japanse keuken veroverde de jongste jaren de wereld, maar wedden dat je nog niet alle lekkernijen geproefd hebt? Je kan er kiezen tussen sushi, shabu shabu, miso, gyoza, udonnoedels, ramen, matcha desserts, en nog zoveel meer. Tom Waes ging onder andere voor de udonnoedels, gemaakt door een ex-maffialid. Crimineel lekker.

geschreven op 10 juni 2020
VRTNU VRTNU VRTNU