Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Reisdossier: IJsland

In IJsland reist Tom naar Mjoifjordur, een piepklein dorpje in de Oostfjorden, ver weg van de bewoonde wereld. Er wonen 11 mensen en door de sneeuw is de weg ernaartoe 8 maanden per jaar zo goed als onberijdbaar. Wil je er naartoe, verwacht je dan maar aan een stevige tocht. Maar het is méér dan de moeite waard. Zowel de natuur als de mensen zijn er prachtig.

Reisadvies

Aan een reis naar IJsland zijn geen specifieke risico's verbonden. De kans op een vulkaanuitbarsting is wel nooit uit te sluiten.

Het volledige reisadvies

Ligging

IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland.

Het land wordt omringd door de Atlantische Oceaan, de Straat van Denemarken en de Groenlandzee. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. Deze loopt precies over het kleine eiland Grímsey, dat tot IJsland behoort.

De hoofdstad Reykjavík is 's werelds noordelijkste hoofdstad. IJsland zelf is het meest westelijk gelegen land van Europa.

Wist je trouwens dat IJsland het dunstbevolkte land van Europa is?

Niet te missen

Road nr. 1

De enige hoofdweg van IJsland is de road nr. 1. En Tom ontdekt al snel dat een ritje op die weg méér dan de moeite is.

Een uniek eetfestijn

Tom krijgt de kans om een uniek, authentiek eetfestijn bij te wonen. En wat hij daar voorgeschoteld krijgt, is op z'n minst bijzonder te noemen. Gelukkig is er genoeg drank om alles door te spoelen!

De mooiste rit van je leven

Op z'n laatste dag in het dorp wordt Tom getrakteerd de mooiste rit van z'n leven. Aan de andere kant van het Fjord ontmoet hij de twee meest geïsoleerde inwoners van het dorp. Een unieke ontmoeting.

Opmerkelijk

Met de boot naar het dorp

Het lukte met de auto's niet om er te geraken, dus gaan Tom en co met de boot naar Mjoifjordur. Het wordt een prachtige tocht naar een uniek dorp. En bij aankomst maakt Tom meteen kennis met enkele van de 11 inwoners.

2 jongeren in het dorp

In Mjoifjordur wonen slechts 2 jongeren. Eentje heeft een schapenboerderij en de andere gaat nog naar school. En op die school wordt Tom met een schrijnend verhaal geconfronteerd...

geschreven op 30 december 2018
VRTNU VRTNU VRTNU