Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Reisdossier: Haïti

In 2010 was Haïti wereldnieuws. Een zware aardbeving verwoestte de hoofdstad Port-au-Prince en eiste meer dan 200.000 doden. De laatste jaren is het er opvallend stil. Is Haïti ondertussen aan de beterhand? Tom wil het weten en trekt op avontuur door een van de armste landen ter wereld.

Ook al is toerisme zo goed als onbestaande in Haïti, toch ontdekt Tom er enkele plekken die meer dan de moeite waard zijn. Het relaas van een moeilijke reis door een land met erg veel problemen, maar ook erg veel potentieel. In oktober 2016, net geen twee maanden na Toms passage, werd Haïti weer getroffen door een natuurramp: de zware orkaan Matthew verwoeste tal van gebouwen en kostte het leven aan bijna 900 mensen.

Reisadvies

Ongeacht of het te wijten is aan politieke of sociale instabiliteit, medische problemen of natuurrampen, de situatie in Haïti blijft karakteristiek vrij instabiel. Aangeraden wordt het land enkel te bezoeken voor dringende professionele of familiale aangelegenheden. Het is bovendien wenselijk ter plaatse in goede en ervaren begeleiding te voorzien.

Het volledige reisadvies

Ligging

Haïti is een eilandstaat in de Caraïbische Zee. Het ligt oostelijk van Cuba en grenst in het oosten over 275 kilometer aan de Dominicaanse Republiek. De hoofdstad is Port-au-Prince.

Zeker te bezoeken

Het historisch centrum van Port-au-Prince

Het historisch centrum van Port-au-Prince is zeker een bezoekje waard. Het leven gaat er terug z'n gang en alles werd heropgebouwd.

Enkel de kathedraal blijft bewust gehavend. Heel wat mensen stierven er tijdens een dienst op het moment van de aardbeving in 2010. Het gebouw staat symbool voor alle mensen die toen het leven lieten.

De tap tap

Op zoek naar een vervoersmiddel in Port-au-Prince? Neem dan zeker een tap tap. Het is een kleurrijk busje dat niet alleen aan de buitenkant expressief is, ook in de bus is het ambiance verzekerd. Een bijzondere ervaring!

Citadelle Laferrière

Citadelle Laferrière is volgens de Haïtianen het 8e wereldwonder. Het monument vlakbij Cap Haïtien is op z'n minst indrukwekkend te noemen.

Opmerkelijke weetjes

War zone

In de wijk Bel Air lijkt het wel op een oorlogsgebied. De gevolgen van de aardbeving zijn nog heel merkbaar en dat is confronterend. Mensen hebben er onderdak, maar verder is het er nog altijd hetzelfde als vlak na de aardbeving.

Contrast hoog en laag

In Pétionville is het contrast met het arme deel van Haïti enorm groot. Daar wordt duidelijk dat hoe hoger je gaat, hoe rijker de mensen zijn.

Cap Haïtien

De kuststad Cap Haïtien in het noorden is prachtig. Het mooiste stuk is Labadee, maar dat is niet toegankelijk voor iedereen. Enkel wanneer je het land bezoekt met een cruiseschip kan je het bezoeken. Dat maakt het erg controversieel en dat is volgens Tom terecht.

geschreven op 12 maart 2017
VRTNU VRTNU VRTNU