Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Reisdossier: Groenland

Groenland is een gigantisch eiland, vol prachtige natuur, maar worstelt met de gevolgen van de klimaatopwarming.

Ligging

Groenland is een eiland binnen het Koninkrijk Denemarken, gelegen tussen de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan.

Groenland is 's werelds grootste eiland. Met een bevolking van 56.615 inwoners (schatting van januari 2011) is het het dunstbevolkte land van de wereld.

De geschiedenis van Nuuk

In de hoofdstad Nuuk vindt Tom een verrassend modern en hip stadje van 17.000 inwoners, maar door de moderniseringspolitiek van Denemarken is de inheemse cultuur er helemaal verloren gegaan.

Niet te missen

Bezoek aan de Groenlandse ijskap

Tom begint zijn reis in Kangerlussuaq, de “grootste” luchthaven van het land. Hier loopt een weg recht naar de ijsmassa die haast het hele eiland bedekt. Het is een fenomenaal zicht, maar tegelijk ook schrijnend: nooit eerder was de opwarming van de aarde voor Tom zo duidelijk zichtbaar.

Ik ging helemaal op in de witte weidsheid om me heen. Ik voelde me nietig en dat was een fijn gevoel. Aan de ijskap begreep ik pas ten volle waarom die wereldwijde stijging van de zeespiegel geen loze dreiging is., aldus Tom.

De toekomst van toerisme in Groenland

Voor ze naar Tinit gaan, wil Julius nog iets bijzonder tonen aan Tom. Enkele jaren geleden werden er hutten gebouwd met een adembenemend zicht op de landschappen van Groenland. Hiermee hopen ze het toerisme aan te wakkeren. Terug naar de pure natuur.

Duiken onder het ijs

Op het einde van zijn reis door Groenland gaat nog een jongensdroom van Tom in vervulling: duiken onder het ijs, tussen de ijsbergen. Een van de mooiste duikervaringen van zijn leven.

Ik ga 100% zeker nog eens terug naar Groenland., besluit Tom.

Opmerkelijk

Rondleiding in Tinit

Tom komt terecht in Tinit, een dorpje met het mooiste uitzicht dat hij ooit heeft gezien maar dat in een steeds modernere wereld helaas ook kampt met problemen als leegloop, alcoholisme en depressie.

Tom vertelt: Het was nog geen tien uur ’s ochtends toen we al verschillende Inuit zagen die stomdronken waren.

Op zeehondenjacht

Samen met zijn gids Julius gaat Tom er op zeehondenjacht zoals de Inuit dat al duizenden jaren doen. Niet gemakkelijk voor een dierenliefhebber als Tom, maar zeehondenvlees is de belangrijkste voedingsbron voor de Inuit. Op en rond de ijskap kunnen ze geen groenten en fruit telen.

Tom zei erover: Het was heel hard om te zien, maar Julius moest heel veel moeite doen om één zeehond te doden waarmee hij zijn familie kan voeden. Ik denk dat wij minder ecologisch met ons eten omspringen.

geschreven op 20 januari 2019
VRTNU VRTNU VRTNU