Spring naar inhoud

Reizen Waes

zondag 20.30

Reisdossier: Georgië

Georgië was eeuwenlang quasi onbereikbaar door zijn ligging in het Kaukasusgebergte, en ook het Georgische wegennet had tot voor kort een verschrikkelijke reputatie. Het land is echter bezig aan een inhaalbeweging en dat is ook Tom en z'n team niet ontgaan. Tijd om Georgië te ontdekken met de auto!

Reisadvies

Mits inachtneming van specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Georgië gereisd worden.

Reizen naar de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië wordt afgeraden.

Het volledige reisadvies

Ligging

Georgië grenst aan Rusland, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, en de Zwarte Zee. Het land ligt feitelijk in Azië, maar beschouwt zichzelf als een Europees land. De hoofdstad is Tbilisi.

Zeker te bezoeken

Het Stalinmuseum in Gori

In Gori, de geboorteplaats van Stalin, is dit eigenzinnige museum te bezoeken. Je ontdekt er vooral de Sovjet-kant van het verhaal. Lees: deze goede man is niet verantwoordelijk voor miljoenen doden. De rondleiding is dus wel met een korreltje zout te nemen!

Svanetië

Svanetië is zeker een must-visit. De regio was eeuwenlang onbereikbaar, dus alleen de weg er naartoe is al een avontuur. En de lokale bevolking? Die heeft misschien een gevaarlijke reputatie, maar dat is helemaal onterecht.

Opmerkelijke weetjes

De kabelbaan van Chiatura

Gebouwd in 1954 en toen een technisch hoogstandje: de kabelbaan van Chiatura. Nu is het jammer genoeg nog een schim van het indrukwekkende vervoersmiddel dat het ooit was. De verroeste karretjes worden echter nog wel gebruikt als vervoersmiddel door de lokale bevolking. Als daar maar geen problemen van komen...

De grens met Zuid-Ossetië

Na de oorlog in Zuid-Ossetië kwam er van het ene moment op het andere een grens tussen Zuid-Ossetië en Georgië. Families werden gescheiden en hebben tot op vandaag enkel contact met een prikkeldraad tussen hen. Een schrijnend tafereel.

geschreven op 12 februari 2017

Reizen Waes 1212

Zondag 4 juni
Reizen Waes

'Hongersnood 12-12' boven de 11 miljoen

Reizen Waes 12-12 miste z'n effect niet. Volgens 12-12 zal de financiële impact van het programma op ongeveer 500.0000 euro zal uitkomen.
play
Reizen Waes

Het verhaal van Victoria

Het meest emotionele moment van de aflevering was ongetwijfeld de ontmoeting met Victoria. Zij is even oud als Tom's eigen dochter en heeft een kind van 10.
play
Reizen Waes

Wat moet je onthouden van Reizen Waes 1212

De aflevering van Reizen Waes 12-12 was op z'n minst indrukwekkend te noemen. Maar wat moet je er nu van onthouden?
play
Reizen Waes

5 weetjes over Reizen Waes 1212

Vanavond in Reizen Waes 12-12 zie je het verslag van Tom's reis naar het Bidibidi kamp in Noord-Oeganda. Wij stelden hem er op voorhand al enkele vragen over.
play
Reizen Waes

Tom bezoekt het Consortium 12-12

Voor hij vertrekt gaat Tom eerst naar Brussel. Daar bezoekt hij het Consortium 12-12, waar hem verteld wordt wat hem te wachten staat.
play
Reizen Waes

Tom krijgt het zwaar

Tom is nog maar net in Oeganda en wordt al geconfronteerd met een zwaar verhaal. Hij ontmoet Victoria, die enkel met haar kind en wat kleren is gevlucht.
play
Reizen Waes

Reizen Waes 12-12, de eerste beelden

Tom Waes trok naar Noord-Oeganda om er door het vluchtelingengebied te reizen voor een speciale aflevering Reizen Waes. Voor jou zijn er nu de eerste beelden.
play
Reizen Waes

Reizen Waes 12-12

Tom Waes trekt naar Oeganda voor een speciale Reizen Waes 12-12. Hij verblijft een week lang in vluchtelingenkampen op de grens met Zuid-Soedan.
VRTNU VRTNU VRTNU