Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Reisdossier: Georgië

Georgië was eeuwenlang quasi onbereikbaar door zijn ligging in het Kaukasusgebergte, en ook het Georgische wegennet had tot voor kort een verschrikkelijke reputatie. Het land is echter bezig aan een inhaalbeweging en dat is ook Tom en z'n team niet ontgaan. Tijd om Georgië te ontdekken met de auto!

Reisadvies

Mits inachtneming van specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Georgië gereisd worden.

Reizen naar de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië wordt afgeraden.

Het volledige reisadvies

Ligging

Georgië grenst aan Rusland, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, en de Zwarte Zee. Het land ligt feitelijk in Azië, maar beschouwt zichzelf als een Europees land. De hoofdstad is Tbilisi.

Zeker te bezoeken

Het Stalinmuseum in Gori

In Gori, de geboorteplaats van Stalin, is dit eigenzinnige museum te bezoeken. Je ontdekt er vooral de Sovjet-kant van het verhaal. Lees: deze goede man is niet verantwoordelijk voor miljoenen doden. De rondleiding is dus wel met een korreltje zout te nemen!

Svanetië

Svanetië is zeker een must-visit. De regio was eeuwenlang onbereikbaar, dus alleen de weg er naartoe is al een avontuur. En de lokale bevolking? Die heeft misschien een gevaarlijke reputatie, maar dat is helemaal onterecht.

Opmerkelijke weetjes

De kabelbaan van Chiatura

Gebouwd in 1954 en toen een technisch hoogstandje: de kabelbaan van Chiatura. Nu is het jammer genoeg nog een schim van het indrukwekkende vervoersmiddel dat het ooit was. De verroeste karretjes worden echter nog wel gebruikt als vervoersmiddel door de lokale bevolking. Als daar maar geen problemen van komen...

De grens met Zuid-Ossetië

Na de oorlog in Zuid-Ossetië kwam er van het ene moment op het andere een grens tussen Zuid-Ossetië en Georgië. Families werden gescheiden en hebben tot op vandaag enkel contact met een prikkeldraad tussen hen. Een schrijnend tafereel.

geschreven op 12 februari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU