Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Reisdossier: Azerbeidzjan

De oliestaat Azerbeidzjan ligt op de grens tussen Europa en Azië. Een land waar, als het van hun regering afhangt, we binnenkort massaal naar op reis gaan.

Reisadvies

Er kan gewoon naar Azerbeidzjan gereisd worden.

Voor de situatie langs de contactlijn in Nagorno-Karabach en de grensstreek tussen Azerbeidzjan en Armenië zijn er wel speciale voorzorgsmaatregelen nodig.

Het volledige reisadvies

Ligging

Azerbeidzjan, officieel de Republiek Azerbeidzjan, is het grootste en dichtstbevolkte land in de Kaukasus. Het land ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië.

Ook tientallen eilanden in de Kaspische Zee behoren territoriaal gezien tot Azerbeidzjan.

De geschiedenis en toekomst van Azerbeidzjan

De oliestaat Azerbeidzjan ligt op de grens tussen Europa en Azië, ten zuiden van Rusland en ten noorden van Iran. Voor de meesten van ons is het een totaal onbekend land. Maar als het van de regering van Azerbeidzjan afhangt, gaan we er binnenkort allemaal op vakantie. Want tegen 2020 wil het land vijf miljoen toeristen per jaar aantrekken. En liefst veel Europeanen.

Niet te missen

De "grootste" attractie van Azerbeidzjan

Gids Ayten wil Tom heel graag meenemen naar Yanar Dag, de topattractie van Azerbeidzjan: een eeuwig brandend vuur. Tom gelooft zijn ogen niet.

Tom vertelt: Ik voelde plots een diep medelijden met Ayten. Dit was een plek van nationale trots en het deed me niets.

De wondere wellness met olie

Veruit het strafste wat Tom meemaakt in Azerbeidzjan, is Naftalan: een kuuroord op basis van… petroleum. Baden in ruwe olie zou goed zijn tegen allerlei ziekten en kwaaltjes en – tegen beter weten in – kan Tom niet anders dan dat eens uit te testen.

Tom zegt hierover: Ik heb achteraf urenlang onder de douche gestaan. Niets ter wereld is zo hardnekkig is als de stank van olie. Om gek van te worden.

Opmerkelijk

Gevlucht van de burgeroorlog

Tom ontmoet ook enkele mensen die moesten vluchten van de burgeroorlogen in het land. Ze hopen ooit nog terug te keren naar hun vroegere thuis.

Omringd door de doden

De trip door Azerbeidzjan eindigt diep in de Kaukasus, in het prachtige en verafgelegen bergdorpje Khinalug dat al vijfduizend jaar bewoond wordt door een zeer apart volk. Voor Tom de mooiste plek van Azerbeidzjan.

Tom: De echte rijkdom van Azerbeidzjan zit niet in olie of in gas, maar in de natuur.

geschreven op 10 februari 2019
VRTNU VRTNU VRTNU