Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Het leven na de ramp in Fukushima

Op 11 maart 2011 werd de regio rond Fukushima achtereenvolgens getroffen door een aardbeving, een tsunami en een kernramp. Hoe gaat het nu met de inwoners?

Schrik voor straling?

Toen twee reactoren van de lokale kerncentrale ontploften, werd een half miljoen mensen meteen geëvacueerd. Sindsdien werkt de overheid aan de sanering van het gebied rond Fukushima en laat ze mensen hier weer komen wonen. Een omstreden beslissing. Vele bewoners zijn er niet gerust op, maar anderen trokken meteen terug naar hun oude woning. Tom Waes belt aan bij een huis op 25 kilometer van de kerncentrale en wordt begroet door een gepensioneerde ingenieur.

Het hotel dat overeind bleef

Op het eerste gezicht ligt het Kanyo-hotel op een geweldige locatie, maar negen jaar geleden bleek dat niet zo te zijn. Toen maakte Japan zijn zwaarste zeebeving ooit mee. Een metershoge vloedgolf stevende af op de Japanse kust en eenmaal aan land verwoestte ze alles wat op haar weg lag. Dit hotel werd overspoeld tot de derde verdieping, maar als bij wonder bleef het gebouw staan. Meteen na de ramp ving het hotel honderden mensen uit de buurt op. Tom maakt er kennis met de uitbaatster.

Het Bridal Palace Takano

Het Bridal Palace Takano is een complex van feestzalen waar vroeger elk weekend trouwfeesten plaatsvonden. Op de dag van de ramp waren op de tweede verdieping meer dan 300 mensen aan het feesten.

geschreven op 07 juni 2020
VRTNU VRTNU VRTNU