Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

Naked Men Festival en noedels van een ex-yakuza

Op de eerste 1.000 kilometer van zijn reis maakt Tom al kennis met heel wat interessante figuren, plaatsen en -voor ons- gekke Japanse gewoontes. Ontdek de strafste momenten.

Indrukwekkende geschiedenis in Hiroshima

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de Amerikaanse luchtmacht een atoombom vallen op Hiroshima. Het was de eerste stad in de geschiedenis van de mensheid die met zo'n bom werd aangevallen. De Genbakukoepel is een overblijfsel van de explosie en is als herdenkingsmonument blijven staan. Tom bezoekt de koepel en leert dat het voor veel Japanners moeilijk blijft om met dit verleden om te gaan.

Van maffioso naar noedelchef

De yakuza is een mythische, criminele organisatie die de hoofdrol speelt in veel Japanse actiefilms. Ze hebben de laatste jaren hun imago opgeblonken, maar de meeste van hun inkomsten halen ze nog altijd uit illegale activiteiten zoals fraude en afpersing. Vooral in de stad Kitakyushu staan de yakuza naar het schijnt nog altijd sterk. Tom Waes spreekt er af met Tamura. Jarenlang een vooraanstaand lid van de yakuza, maar na een lange gevangenisstraf voor een gewapende overval kwam hij tot inkeer en brak hij volledig met de yakuza. Dankzij een speciaal overheidsprogramma voor ex-yakuza werk hij nu als noedelchef.

drummen in je blootje

Hadaka Matsuri, beter bekend als het naked men festival, vindt elk jaar plaats op de derde zaterdag van februari. Meer dan 10.000 schaars geklede mannen lopen bij vriestemperaturen door de straten van de Japanse stad Okayama om uiteindelijk samengepakt in een tempel stokjes te vangen die door een priester worden gegooid. Volgens de traditie zou zo’n stokje geluk en welvaart brengen. Elk jaar gebeuren hier ongelukken. Soms zelfs met dodelijke afloop. Waanzin zou je denken, maar Tom Waes wil het toch eens aan den lijve ondervinden.

geschreven op 24 mei 2020
VRTNU VRTNU VRTNU