Spring naar inhoud

Reizen Waes

Zaterdag 20.40

De strafste momenten aan het front in Oekraïne

Het tweede deel van Toms reis brengt hem naar het oorlogsgebied in het oosten van het land en naar het door de Russen geannexeerde schiereiland De Krim.

Reisadvies

Een verhoogde waakzaamheid is aangewezen bij reizen naar Oekraïne.

Alle reizen naar de delen van de provincies Donetsk en Loehansk die niet door de Oekraïense regering worden gecontroleerd, evenals naar het schiereiland Krim worden afgeraden.

Het volledige reisadvies

Ligging

Oekraïne ligt in het noordoosten en oosten aan Rusland, in het noordwesten aan Wit-Rusland en in het westen aan Polen, Slowakije en Hongarije.

Op 18 maart 2014 werd de aansluiting van de Krim bij de Russische Federatie bekendgemaakt. Het gebied werd omgevormd tot het Federaal District Krim.

De geschiedenis van de oorlog in Oekraïne

Het is wat op de achtergrond geraakt, maar Oekraïne is nog altijd een land in oorlog. In 2014 annexeerde Rusland een stuk van Oekraïne en meteen daarna ontstond er een gewapend conflict in het oosten van het land.

Dicht bij de vijand

In 2014 kwamen in het grensgebied tussen Oekraïne en Rusland Russisch-gezinde Oekraïners in opstand. Rusland steunde hen en twee provincies konden zich afscheuren. Nu is er een frontlijn waar het Oekraïense leger en Russisch-gezinde separatisten elkaar nog dagelijks beschieten.

Tom vertelt: Mijn overgrootvader kwam om in de Eerste Wereldoorlog. 100 jaar later hebben we blijkbaar nog niet veel bijgeleerd.

Twee Oekraïense soldaten nemen Tom mee de loopgraven in en tonen hem hoe dichtbij de vijand zich schuilhoudt en hoe hard ze vechten voor hun land.

Wonen aan het front

En toch wonen er nog mensen in dat oorlogsgebied. Tom ontmoet een familie die een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden in een gebied waar elke dag artilleriegeschut te horen is.

Tom was onder de indruk: Alex en Svetlana vertelden me dat ze het geluid van bommen gewoon waren. Dat het bij het leven hoort, zoals de regen. Verschrikkelijk vond ik dat.

Een kleine roadtrip rond de Krim

Toms reis eindigt op de Krim, het schiereiland dat na een referendum nu Russisch grondgebied is. Ooit was het een toeristische parel maar nu komen er alleen nog Russen. Tom staat versteld van hoe Westers het allemaal aanvoelt.

Waarom Poetin de Krim wou hebben

Naast al de mooie gebouwen ontdekt Tom ook de ware reden waarom de Russische president het schiereiland absoluut wou hebben. Het is de perfecte strategische plek voor zijn oorlogsschepen.

Tom over de situatie: Mijn gids Oksana voelde zich niet veilig en stemde daarom pro-Rusland maar ze heeft er wel haar vrijheid voor moeten opgeven.

geschreven op 03 februari 2019
VRTNU VRTNU VRTNU