Spring naar inhoud

De klimaatopwarming in Tuvalu

‘"Er is maar één plaats ter wereld waar ge zo hard ziet, hoe hard wij het naar de kloten aan het doen zijn."

Straffe woorden van Tom Waes, maar jammer genoeg meer dan waar. In Tuvalu werd de opwarming van de aarde pijnlijk duidelijk.

Eerst en vooral is er de 'sea wall' tegen het dreigende water. Geïmproviseerde muren, zoals een oude bus, moeten het water tegenhouden. Maar er is meer, want omdat het eiland afbrokkelt werkt men eraan om het eiland op een kunstmatige manier op te hogen. En jammer genoeg is dit ten koste van de lagune...

In Tuvalu werd ook een klimatologisch centrum gebouwd. Ze doen er onderzoek naar de invloed van het klimaat op Tuvalu. Er is niet alleen het stijgende zeepijl als dreiging, maar ook het aantal stormen en cyclonen neemt toe. Tijdens zo'n storm kunnen de bewoners in het overheidsgebouw terecht, waar een veiligheidscoördinator ze opvangt.

Tom mag op bezoek bij de eerste minister van Tuvalu, die nog hoop heeft voor de toekomst. Veel mensen willen verhuizen door de klimaatdreiging, maar hij is ervan overtuigd dat dat niet nodig is. Zijn plan? Werken aan de klimaatopwarming en het eiland beschermen en verhogen. Zo zal Tuvalu blijven bestaan.

Tuvalu bestaat uit verschillende eilanden. En jammer genoeg heeft de tijd uitgewezen dat die wel eens sneller kunnen verdwijnen dan je denkt. De eilanden en hun fauna en flora zijn op enkele tientallen jaren veranderd in een hoopje stenen, al dan niet onder water.

Conclusie? Als we allemaal een inspanning doen, kunnen we nog iets doen aan de klimaatopwarming. Laten we allemaal ons best doen om de opwarming van de aarde nog tegen te houden, anders zal Tuvalu verdwijnen.

geschreven op 19 februari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU