Spring naar inhoud

Reizen Waes

zondag 20.30

De klimaatopwarming in Tuvalu

‘"Er is maar één plaats ter wereld waar ge zo hard ziet, hoe hard wij het naar de kloten aan het doen zijn."

Straffe woorden van Tom Waes, maar jammer genoeg meer dan waar. In Tuvalu werd de opwarming van de aarde pijnlijk duidelijk.

Eerst en vooral is er de 'sea wall' tegen het dreigende water. Geïmproviseerde muren, zoals een oude bus, moeten het water tegenhouden. Maar er is meer, want omdat het eiland afbrokkelt werkt men eraan om het eiland op een kunstmatige manier op te hogen. En jammer genoeg is dit ten koste van de lagune...

In Tuvalu werd ook een klimatologisch centrum gebouwd. Ze doen er onderzoek naar de invloed van het klimaat op Tuvalu. Er is niet alleen het stijgende zeepijl als dreiging, maar ook het aantal stormen en cyclonen neemt toe. Tijdens zo'n storm kunnen de bewoners in het overheidsgebouw terecht, waar een veiligheidscoördinator ze opvangt.

Tom mag op bezoek bij de eerste minister van Tuvalu, die nog hoop heeft voor de toekomst. Veel mensen willen verhuizen door de klimaatdreiging, maar hij is ervan overtuigd dat dat niet nodig is. Zijn plan? Werken aan de klimaatopwarming en het eiland beschermen en verhogen. Zo zal Tuvalu blijven bestaan.

Tuvalu bestaat uit verschillende eilanden. En jammer genoeg heeft de tijd uitgewezen dat die wel eens sneller kunnen verdwijnen dan je denkt. De eilanden en hun fauna en flora zijn op enkele tientallen jaren veranderd in een hoopje stenen, al dan niet onder water.

Conclusie? Als we allemaal een inspanning doen, kunnen we nog iets doen aan de klimaatopwarming. Laten we allemaal ons best doen om de opwarming van de aarde nog tegen te houden, anders zal Tuvalu verdwijnen.

geschreven op 19 februari 2017

Reizen Waes 1212

Zondag 4 juni
Reizen Waes

'Hongersnood 12-12' boven de 11 miljoen

Reizen Waes 12-12 miste z'n effect niet. Volgens 12-12 zal de financiële impact van het programma op ongeveer 500.0000 euro zal uitkomen.
play
Reizen Waes

Het verhaal van Victoria

Het meest emotionele moment van de aflevering was ongetwijfeld de ontmoeting met Victoria. Zij is even oud als Tom's eigen dochter en heeft een kind van 10.
play
Reizen Waes

Wat moet je onthouden van Reizen Waes 1212

De aflevering van Reizen Waes 12-12 was op z'n minst indrukwekkend te noemen. Maar wat moet je er nu van onthouden?
play
Reizen Waes

5 weetjes over Reizen Waes 1212

Vanavond in Reizen Waes 12-12 zie je het verslag van Tom's reis naar het Bidibidi kamp in Noord-Oeganda. Wij stelden hem er op voorhand al enkele vragen over.
play
Reizen Waes

Tom bezoekt het Consortium 12-12

Voor hij vertrekt gaat Tom eerst naar Brussel. Daar bezoekt hij het Consortium 12-12, waar hem verteld wordt wat hem te wachten staat.
play
Reizen Waes

Tom krijgt het zwaar

Tom is nog maar net in Oeganda en wordt al geconfronteerd met een zwaar verhaal. Hij ontmoet Victoria, die enkel met haar kind en wat kleren is gevlucht.
play
Reizen Waes

Reizen Waes 12-12, de eerste beelden

Tom Waes trok naar Noord-Oeganda om er door het vluchtelingengebied te reizen voor een speciale aflevering Reizen Waes. Voor jou zijn er nu de eerste beelden.
play
Reizen Waes

Reizen Waes 12-12

Tom Waes trekt naar Oeganda voor een speciale Reizen Waes 12-12. Hij verblijft een week lang in vluchtelingenkampen op de grens met Zuid-Soedan.
VRTNU VRTNU VRTNU