Spring naar inhoud

Reizen Waes

Beschikbaar op VRT NU

De donkere kant van Japan

Japan is bizar en vrolijk en anders, maar er is ook een hele andere kant aan. Ontzettend veel mensen kampen met mentale problemen, en het land heeft zo z’n eigen manier om daarmee om te gaan.

De Tojinbo-kliffen

Japan is jarenlang internationaal koploper geweest wat betreft zelfmoordcijfers. Een probleem dat zich in Tojinbo pijnlijk manifesteert. Elk jaar overlijdt een tiental Japanners hier na een sprong van de 24 meter hoge kliffen. Tom ontmoet er Yugio Shige, een 74-jarige gepensioneerde politieagent. Hij doet hier elke dag vrijwillig de ronde met zijn verrekijker. Yugio heeft er zijn levensmissie van gemaakt om hier mensen van hun zelfmoordplannen af te helpen. Na meer dan 15 jaar van dit werk heeft hij bijna 700 mensen op hun stappen laten terugkeren. Yugio stelt Tom ook voor aan een man die hij 13 jaar geleden van de dood gered heeft.

Hikikomori

Hikikomori zijn overwegend jonge mensen die zich letterlijk opsluiten in hun kamer omdat ze liever niet in contact komen met de maatschappij. Ze sluiten zich vrijwillig en volledig af van de wereld en kiezen ervoor niet meer buiten te komen. Het is een groot sociaal probleem in het Japan van vandaag. In Tokio bezoekt Tom een van de opvangcentra voor hikikomori. Volgens de begeleiders van het centrum komen er in totaal 2 miljoen Japanse kinderen en jongeren niet meer uit hun kot. Tom maakt kennis met Hana, die al 7 jaar binnenblijft.

geschreven op 31 mei 2020
VRTNU VRTNU VRTNU