Spring naar inhoud

Wie verdient er aan uw schulden?

Pano

Het systeem van schuldinning is dolgedraaid

Vier kinderen en meer dan 40.000 euro aan schulden. Dat is waar Barbara mee achterblijft op het moment dat haar man verdwijnt met de noorderzon. Ook al heeft hij de financiële put gegraven, getrouwd is getrouwd. En dus komt de hele puinhoop terecht op haar tengere schouders. Met haar fabrieksloon probeert ze de rekeningen te betalen. Ook die van de school. Tot de gerechtsdeurwaarder toch aanbelt: “Dat was voor een boek van 49 euro en uiteindelijk kwam ik dan uit op 298 euro. Omdat de deurwaarder natuurlijk ook moet worden betaald. Dan heb je zo iets van ja, ok maar dat helpt mij echt niet vooruit door er nog eens zoveel kosten bovenop te doen. Dat stopt gewoon niet.”

Het systeem van schulden innen is helemaal dolgedraaid. Dat vindt Patrick Van Buggenhout, zelf een gerechtsdeurwaarder nota bene. Hij heeft een probleem met de overmatige kosten die al heel snel bovenop een schuldbedrag komen. “Willen we de armoede oplossen, dan moeten we beginnen in eigen borst te kijken. Het is niet normaal dat mensen 10.000 euro per jaar proberen af te betalen en toch maar 1500 euro of 2000 euro van hun schuld aflossen.” Van Buggenhout heeft zijn twijfels of al zijn collega deurwaarders bereid zijn om al te veel te sleutelen aan de huidige lucratieve manier van schulden innen. “Schulden hebben is geen schande. Er niets aan doen, dat is verkeerd. Dus je moet een systeem vinden waarbij de schuldeiser weet dat hij geld gaat krijgen. Op een gecontroleerde manier, onder toezicht van een openbaar ambtenaar, zonder dat een wanbetaler te veel bijkomende kosten moet betalen.”

Jan, een verarmde zelfstandige en zelfverklaard deurwaarder-ervaringsdeskundige beaamt: “Ik heb alleen al aan extra kosten, intresten en boetes, op amper twaalf jaar tijd, 22.000 euro extra moeten betalen. Ik heb soms op openstaande fiscale schulden meer boetes en kosten betaald dan de fiscale schuld zelf.” Jan kent het gevoel maar al te goed om achter te blijven met 1 tafel, een stoel en de allernoodzakelijkste dingen om mee te overleven. “Ik vind dat zo fundamenteel tot in de kleinste cel onrechtvaardig. Gewoon het slot kapot boren van een mens, binnendringen in zijn intimiteit, en maar alles opschrijven. Een gerechtsdeurwaarder doet misschien wat hij moet doen maar ik ga nu iets heel stouts zeggen: een beul doet dat ook.”

Pano woensdag 28 februari om 21.25 uur

geschreven op 28 februari 2018
VRTNU VRTNU VRTNU