Spring naar inhoud

Wie is Youth for Climate?

Pano

Twee maanden al spijbelen tieners voor een beter klimaatbeleid. De jongerenvereniging Youth for Climate voert de druk op de politiek op, maar wie zijn ze?

Twee maanden al spijbelen tieners voor een krachtdadiger klimaatbeleid. Daarbij krijgen ze veel media-aandacht, maar ook negatieve commentaren. Op enkele weken tijd werden ze internationaal opgepikt. De jongerenvereniging Youth for Climate voert de druk op de politiek op. Maar wie is Youth for Climate? Worden ze aangestuurd of organiseren ze alles op eigen kracht? Pano zoekt het uit en praat onder meer met de twee boegbeelden van de beweging: Anuna De Wever en Kyra Gantois.

Kyra Gantois: “Wij zijn gewoon kwaad. Dat is gewoon zo. Wij zijn kwaad over alles: dat ze niet luisteren naar ons. Dat wij dit moeten doen terwijl we ook gewoon een normale jeugd willen. Maar wij kunnen geen normale jeugd hebben omdat we bang zijn.”

Anuna De Wever: “Ik heb echt heel veel schrik voor de toekomst. En dat is realistisch ook want iedereen doet gewoon verder alsof alles ok is, terwijl we duidelijk in een crisis zitten. Maar we behandelen het echt niet als een crisis en dat is waardoor dat ik aan het panikeren ben. Angst is echt onze grootste drijfveer. Dat zou niet mogen als zeventienjarige. Dat is echt niet gezond gewoon.”

<

Ook de dochters van Pano-reporter Sarah De Bisschop willen de oudere generaties bewuster maken. Maar achter welke vlag lopen ze?

Pano: Wie is Youth for Climate? Woensdag 27 februari om 21.25 u.

geschreven op 26 februari 2019
VRTNU VRTNU VRTNU