Spring naar inhoud

Uw job overgenomen door artificiële intelligentie?

Pano

De gevolgen van AI voor de arbeidsmarkt

Elke dag haalt een nieuwe toepassing van artificiële intelligentie (AI) de internationale media: van geautomatiseerde beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen tot zelfrijdende wagens. Pano onderzoekt in welke mate AI een bedreiging vormt voor onze jobs. Daarvoor zette de redactie een experiment op met pianist Jef Neve, nochtans actief in één van de meest creatieve sectoren.

Artificiële intelligentie is overal

AI zit nu al overal rond ons: in smartphones, navigatiesystemen en planningstools voor personeel. “We zitten vandaag echt in een stroomversnelling. En die stroomversnelling is er in hoge mate gekomen door het verschil in computer-rekenkracht,” zegt Vlaams expert Jonathan Berte, die met zijn bedrijf Robovision wereldwijd actief is in de wereld van AI.

Neem nu bijvoorbeeld de medische sector. “De ontwikkeling van artificiële intelligentie in mijn vakgebied is de meest opwindende inhoudelijke vernieuwing in de 30 jaar dat ik radioloog ben”, benadrukt professor Parizel (diensthoofd radiologie UZA). AI begint bij massa’s beschikbare data waar - zoals bij een menselijk brein - patronen worden in herkend. Op die manier kunnen computers en robots zelfstandig beslissingen gaan nemen en taken uitvoeren zonder inbreng van de mens.

Experiment

Maar hoe ver staan die technologische ontwikkelingen in ons land en op welke manier kunnen ze ons dagelijks leven beïnvloeden?

Zullen we met z’n allen op termijn vervangen worden door slimme computers en robots? En komt bijvoorbeeld ook het beroep van journalist bijvoorbeeld onder druk? Pano zocht en vond slimme software die akelig dicht in de buurt komt.

In primeur toont Pano ook de resultaten van een grootschalig onderzoek dat een heel nieuw licht werpt op professionele toekomst. Want niemand wordt gespaard door de evolutie in de artificiële intelligentie.

Om dat aan te tonen zetten de makers zelf ook een experiment op met toppianist Jef Neve in de creatiefste van alle sectoren, de kunst.

Een reportage van Tomas Teetaert, Kristiaan Grauwels en Katrien Kubben Eindredactie: Lin Delcour en Pascal Seynhaeve

geschreven op 19 september 2018
VRTNU VRTNU VRTNU