Spring naar inhoud

Pano: In de rauwe wereld van tienerpooiers

Pano

Tienerpooiers en hun slachtoffers. We vangen er soms een glimp van op bij een veroordeling van een tienerpooier of een opsporingsbericht van Child Focus. Maar hoe gaan tienerpooiers te werk? Pano trok op onderzoek en kon praten met verschillende slachtoffers. Zij vertellen hoe ze als jonge, kwetsbare meisjes kwamen vast te zitten in een circuit van uitbuiting, geweld en grof geld. Het verschroeiende tempo waaraan dit gebeurt is ontstellend.

“Ik kon er niet uitstappen. Niemand kon mij daaruit halen, tot de politie is gekomen. Zelfs het moment dat ze mij uit de hotelkamer haalden, was ik zijn kleren nog aan het opplooien. Omdat ik niet wou dat hij met gekreukte kleren naar de gevangenis moest. Zo erg was ik. Ik was zwaar verliefd op hem”, vertelt Jennifer (15), die ook een inkijk geeft in de psychologische terreur van een pooier. Hoe slachtoffers het best geholpen kunnen worden, is een vraag waar de hulpverlening mee blijft worstelen.

Pano ging kijken naar twee mogelijke vormen van opvang: de gesloten gemeenschapsinstelling in Beernem aan de ene kant en de nieuwe vzw van ervaringsdeskundige jeugdzorg Saskia Van Nieuwenhove aan de andere kant. We gingen ook undercover met een vals online profiel van de 16-jarige Emma. In minder dan 2 weken tijd hebben we contact met 7 volwassen mannen die Emma 'op de markt willen brengen'. Hoe 'recruteren' tienerpooiers en hoe snel gaat dat? Snel. Een afspraak met een pooier is zo gemaakt, zo blijkt.

Pano, In De Rauwe Wereld Van De Tienerpooiers, woensdag 20 maart om 21.25 uur op Eén

Heb jij vragen of wil je vrijblijvend met iemand praten na het zien van Pano? Dan kan je steeds terecht bij Tele-Onthaal via teleonthaal.be, of bellen naar 106. Je kan er terecht met al je vragen en problemen. Je hoeft je niet bekend te maken. Niemand komt te weten dat je een gesprek had.

geschreven op 19 maart 2019
VRTNU VRTNU VRTNU