Spring naar inhoud
Pano

Hoe gaat het er echt aan toe in woonzorgcentra?

Undercover in de commerciële ouderenzorg

Pano-reporter Lina ging - gewapend met een undercovercamera - als vrijwilliger aan de slag bij zeven commerciële woonzorgcentra. Ze praatte er met bewoners en hun familie, werknemers en ex-directeurs. En ze brengt getuigenissen van klokkenluiders voor wie de maat vol is. De resultaten van haar onderzoek doen de wenkbrauwen fronsen.

Het waren de flashy promofilmpjes die de redactie van Pano op het reportage-idee brachten. Als je oud en hulpbehoevend wordt, dan kan je nergens beter terechtkomen dan in de commerciële woonzorgcentra. Zo lijkt het. Champagne vloeit er bij de vleet, het personeel staat op elk moment voor u te springen, de pruttelende jacuzzi nodigt de hele tijd uit voor een verkwikkende massage en het eten moet niet onderdoen voor dat van een topchef. De prijs is bovengemiddeld, maar de bewoners krijgen dan ook topkwaliteit. Dat is wat wordt beloofd. Maar in werkelijkheid gaat het er in heel veel commerciële wooncentra anders aan toe.

Zo is er vaak geen tijd voor een goede babbel met de inwoners. Er is te veel werk waardoor het personeel zich noodgedwongen beperkt tot basiszorg. De ouderen krijgen te weinig aandacht en voelen zich nutteloos, wat leidt tot depressieve gedachten en levensmoeheid.

Undercover in de zorgfabriek, vanavond om 21.25 uur.

Meer info over de leefomstandigheden in commerciële woonzorgcentra vind je in de longread van VRT NWS.

Heb jij vragen of wil je vrijblijvend met iemand praten na het zien van Pano? Dan kan je steeds terecht bij Tele-Onthaal via teleonthaal.be, of bellen naar 106.

geschreven op 11 oktober 2017
VRTNU VRTNU VRTNU