Spring naar inhoud

De Denderstreek

Pano

De voorbije maanden trok Pano door de Denderstreek, met pleisterplekken Aalst, Denderleeuw en Ninove. In Ninove en Denderleeuw haalde het Vlaams Belang bij de verkiezingen van oktober, met respectievelijk 40 en 26,2 procent, de hoogste scores van Vlaanderen. Pano-reporter Fabian Lefevere ging praten met mensen die ontevreden zijn, die vinden dat ze in de steek gelaten worden door de klassieke politieke partijen.

De reportageploeg moesten bijwijlen naar onversneden racisme luisteren, of naar veralgemeningen en onwaarheden. Maar heel vaak gingen er ook persoonlijke, tragische verhalen schuil achter de politieke voorkeur en het bijtende taalgebruik. Verhalen van armoede, eenzaamheid, isolement en heimwee naar een tijd die nooit meer terugkomt.

Pano onderzocht ook de gevolgen van de toenemende polarisering op de Afrikaanse gemeenschap. Want daarmee heeft het veel te maken: de inwijking van mensen van Afrikaanse origine uit de hoofdstad, een fenomeen dat de voorbije jaren een grote impact heeft gehad op de Denderstreek.

Dertig jaar geleden ging Panorama op stap in de Seefhoek. Wat journalist Paul Muys daar toen oogstte: harde racistische taal, maar ook een verhaal van wederzijds onbegrip. Zijn de verhalen in de Denderstreek hetzelfde gebleven als toen, in Antwerpen? Pano trok op onderzoek.

Pano over de Denderstreek, woensdag 20 februari om 21.25 u. op Eén.

geschreven op 19 februari 2019
VRTNU VRTNU VRTNU