Spring naar inhoud

'Burgerpolitiek'

Pano

Een alternatief voor de klassieke politiek

"Politiek is te belangrijk om aan politici over te laten. We doen het vanaf nu gewoon zélf", dat dacht Peter Macfadyen, samen met enkele vrienden in 2011, na het zoveelste botte antwoord van het stadsbestuur over een beleidsvraag. Voor de lokale verkiezingen in Frome, een provinciestadje in Zuidwest-Engeland, dienden ze een burgerlijst in. Ze veroverden de absolute meerderheid. Vier jaar later kreeg de burgerlijst van Peter Macfadyen àlle zetels van de gemeenteraad in handen.

Pano trok naar Frome én naar Kopenhagen. In de Deense hoofdstad heeft The Alternative, eveneens tot consternatie van de traditionele partijen, in 2015, tien zetels in het parlement veroverd. The Alternative is de nieuwe beweging van gewezen minister van Cultuur Uffe Elbaek, die haar partijprogramma heeft gecrowdsourced. Iedereen die wil kan doorlopend zijn of haar ideeën kwijt en een bijdrage leveren aan het programma.

Ook in Antwerpen en Gent zijn mensen bezig met burgerparticipatie. Maar eerst de Franse presidentsverkiezingen, ook daar lijken de traditionele politici van aan de zijlijn te moeten toekijken. Breken er nieuwe tijden aan?

Woensdag 3 mei om 21.30 u.

geschreven op 01 mei 2017
VRTNU VRTNU VRTNU