Spring naar inhoud

Aap op het menu

Pano

Onderzoek in de luchthavens van Parijs, Zürich en Genève heeft aangetoond dat jaarlijks tientallen tonnen ‘bushmeat’ wordt ingevoerd in Europa. 'Bushmeat' is vlees van wilde dieren, vooral uit het regenwoud in Afrika. De helft van het vlees dat in Zwitserland wordt gevonden, zou via de luchthaven van Zaventem zijn ingevlogen. Is onze nationale luchthaven een draaischijf in Europa? Pano zocht het uit en deed onderzoek naar de gevolgen van die illegale handel.

Risico voor volksgezondheid

Pano ging undercover en slaagde erin bushmeat te kopen in Brussel. Met de invoer van bushmeat in ons land is er ook een risico voor de volksgezondheid. Professor biologie Herwig Leirs van de Universiteit Antwerpen: “De kans bestaat inderdaad dat een tropische ziekte als ebola wordt ingevoerd. Het risico is klein, maar de gevolgen zijn potentieel zeer groot.” Op vraag van Pano hebben wetenschappers het vlees dat werd gekocht in Brussel, gescreend op ziektevirussen. Een daaruit blijkt dat er wel degelijk risico is.

Het woud wordt leeggeroofd

Pano zocht ook uit waar het vlees vandaan komt, en kwam terecht in het regenwoud in Congo. Daar stelde reporter Stijn Vercruysse vast dat het woud wordt leeggeroofd. Sofie Ruysschaert van WWF: “Twee derde van het aantal wilde dieren is er al verdwenen. In bepaalde gebieden zijn grotere aapsoorten, zoals de mensapen plaatselijk al uitgestorven. Men spreekt al over lege bossen en lege savannes omdat die grotere soorten verdwenen zijn.”

Pano ging in Congo mee op jacht met bushmeatjagers en liep rond op de bushmeatmarkt in Kisangani. De ploeg bracht de hele keten in beeld, tot in Brussel.

Een reportage van Stijn Vercruysse.

Eindredactie: Lin Delcour en Pascal Seynhaeve

geschreven op 03 oktober 2018
VRTNU VRTNU VRTNU