Spring naar inhoud

Zo verspil je minder voedsel

Wil je ook weten hoe je minder voedsel kan verspillen? Wij hebben enkele handige tips voor jou verzameld die je ook thuis kan uitproberen.

Plan je maaltijden voor een hele week.

Ga na voor hoeveel personen je zal koken en welke restjes je de volgende dag nog kunt gebruiken in soep of een stoofpotje.

Maak een boodschappenlijstje

Controleer wat er nog in je koelkast of diepvriezer zit. Zo koop je niets wat je niet nodig hebt.

Weeg je voedsel af

Hoeveel van welk ingrediënt heb je nu werkelijk nodig voor een recept? Dat is vaak een moeilijke kwestie. Probeer uit te zoeken wat voor jou de ideale hoeveelheid is en noteer of het te veel of te weinig was. Zo zal je in de toekomst beter weten wat je nodig hebt om te koken?

Kies voor verpakkingen op maat

Een family pack kan dan wel voordeliger zijn, maar je hebt veel meer kans dat je uiteindelijk de helft moet weggooien. Als je een kleiner gezin heb, probeer je dan te beperken tot kleinere zakjes, flesjes of porties.

Controleer de houdbaarheidsdatum

Er is een groot verschil tussen ‘Te gebruiken tot’ en ‘Ten minste houdbaar tot’. In het eerste geval mogen de producten na het verstrijken van de datum niet meer geconsumeerd worden. Anders kunnen ze een gevaar betekenen voor je gezondheid. Producten waar ‘Ten minste houdbaar tot’ te vinden is, krijgen een datum mee waar je je minder streng aan moet houden. Vaak vind je deze terug op graanproducten, conserven en gedroogde kruiden. Gebruik je zintuigen om te controleren of ze nog goed zijn.

Haal verse producten niet te vroeg in huis

Verse producten zijn gemaakt om meteen op te eten. Ga daarom liever 2 à 3 keer per week naar de winkel om je groenten, vlees of vis te halen. Heb je hier geen tijd voor? Dan kan je je verse producten aanvullen met diepvriesproducten.

Bewaar je voedsel op de juiste manier

  • Groenten en fruit die in openlucht worden geweekt bewaren het langst in de koelkast.
  • Bewaar tomaten nooit in de koelkast.
  • Tropische groenten en fruit bewaar je beter in een koele berging
  • Laat alle groenten en fruit in de originele verpakking. Asperges omwikkel je best met een vochtig doek.
  • Tomaten, appelen en bananen bewaar je best gescheiden omdat ze andere groenten en fruitsoorten sneller doen rijpen.
  • Brood wordt snel taai. Bewaar het daarom altijd in de originele zak en bij kamertemperatuur of in de diepvriezer.
  • Zet je koelkast niet hoger dan 7°C.
geschreven op 14 november 2018
VRTNU VRTNU VRTNU