Spring naar inhoud

Zo (on)gezond zijn kant-en-klare maaltijden

Een goede manier om te weten hoe voedzaam producten zijn is door de nutri-score. Danira en Rosa, van het Vlaams Instituut Gezond Leven, leggen enkele kant-en-klare maaltijden op de testbank. En hoe zijn de maaltijden vergeleken met versgemaakte gerechten?

Uit de test blijkt dat

  • 16 van de 100 kant-en-klaarmaaltijden een A-score verdienen,
  • 50 een B-score,
  • 30 een C
  • en 4 een D.

Dat betekent dat twee derde van de 100 geteste kant-en-klaarmaaltijden redelijk gezond is. Bijna een derde ervan zit in de gevarenzone en een kleine minderheid (4 van de 100) blijkt echt ongezond te zijn.

Hoe werkt de Nutri-score?

De score wordt berekend door per 100 gram van het bewuste product naar het aantal gezonde en minder gezonde voedingsstoffen te kijken, zoals het aantal vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen (gezonde voedingsstoffen) en het aantal verzadigde vetzuren, suikers en het zoutgehalte (minder gezonde en dus te beperken voedingsstoffen). Ook het gehalte aan groenten en fruit wordt in de score meegenomen.

De Nutri-score wordt niet overal op evenveel gejuich onthaald, omdat ze volgens critici enkel de commerciële belangen van de voedingssector zou dienen. Maar het Instituut Gezond Leven ziet er toch de meerwaarde van in, omdat de Nutri-score als eerste positieve effecten op het gedrag van de consument zou hebben aangetoond.

Meer info vind je onder meer op de website van Gezond Leven.

geschreven op 05 december 2018
VRTNU VRTNU VRTNU