Spring naar inhoud

Zo maak je groenten leuker voor kinderen

Sommige kinderen willen absoluut geen groenten eten. En dat vormt vaak een groot probleem. Topchef Seppe Nobels wil daar iets aan veranderen door de groenten helemaal anders te presenteren.

10 tips om kinderen groenten te doen eten:

  1. Betrek je kinderen bij de boodschappen en het koken. Door mee te kopen en te koken, leren ze de groenten kennen voor ze op hun bord belanden.
  2. De bittere smaak van groenten is moeilijker aan te leren dan een zoete of zoute smaak. Laat hen herhaaldelijk proeven. Als ze iets niet lusten, schrap het dan niet meteen van het menu, maar biedt het een volgende keer nog eens aan.
  3. Als kinderen niet willen proeven, dring het hen niet op. Want die negatieve context waarin ouders hun kinderen dwingen om groenten te eten, zorgt ervoor dat het kind de groenten nog minder zal lusten.
  4. Geef zelf het goede voorbeeld. Eet zelf smakelijk van de groenten. "Doe wat ik doe" werkt beter dan "doe wat ik zeg".
  5. De portiegrootte is belangrijk. Gooi niet een hele schep groenten op het bord van je kind. Dat werkt overdonderend. Begin bijvoorbeeld met één boontje of enkele boontjes.
  6. Geef kinderen de keuze door verschillende groenten op tafel te zetten, dan kunnen ze kiezen welke ze eten en voelen ze zich minder verplicht.
  7. Heb je heel moeilijke eters, verwerk je groenten dan zodanig dat ze niet meer opvallen, fijn gemalen in een saus, in de soep of in puree.
  8. Kinderen een beloning geven als ze hun eten hebben opgegeten, kan zeker werken. Maar beloon hen niet met snoep of andere zoete dingen. Groenten worden zo als minderwaardig ervaren tov een dessert.
  9. Probeer creatief om te gaan met groenten klaarmaken. Maak er figuurtjes van of bied ze anders aan, leef je in in de wereld van kinderen: felle kleuren, krokante chips van maken, enz. Want kinderen houden vooral van kleurrijke en knapperige groenten.
  10. Bied groenten ook aan als tussendoortje. Zet een schaaltje met rauwe stukjes groenten op tafel als ze van school komen. Steek rauwe groentjes in hun brooddoos.
geschreven op 12 december 2018
VRTNU VRTNU VRTNU