Spring naar inhoud

Zelf sushi maken

Sushi is super lekker, maar kan je dat ook zelf maken? Met deze tips & tricks wel!

Welke soorten sushi bestaan er?

  • Nigiri: een bolletje kleefrijst met daarbovenop meestal een stuk vis.

  • Tempura sushi: gefrituurde sushi’s. Deze zijn even calorierijk als een praline!

  • Sashimi: dungesneden plakjes rauwe vis. Heeft eigenlijk niks te maken met sushi.

  • Makirollen: rijst omwikkeld met zeewier.

Deze zijn bij ons het meest bekend. Er bestaan verschillende soorten maki.

  • Hosomaki: een dunne sushirol, vaak gevuld met één ingrediënt. Meestal is dat vis, maar ook komkommer of avocado worden gebruikt.
  • Futomaki: dikke sushirol met een combinatie van een drietal vullingen.
  • Uramaki: inside-out-roll. De rijst zit aan de buitenkant, het zeewier aan de binnenkant.
  • California Roll: een westerse variant van sushi. Bevat vaak heel wat mayonaise.

Tips & tricks voor de lekkerste zelfgemaakte sushi

  • Het allerbelangrijkste is dat je voor sushi verse en kwaliteitsvolle ingrediënten gebruikt.

  • De rijst moet je eerst ‘wassen’ voordat je hem kookt. Spoel de rijst in een vergiet totdat het spoelwater helder is.

  • Om sushi’s te maken, meng je de rijst met sushiazijn om hem te laten kleven. Sushiazijn kan je kopen in de winkel, maar kan je ook gemakkelijk zelf maken. Dat doe je door rijstazijn op te warmen (niet koken!) en te mengen met een snuifje zout en suiker.

  • Zet een bakje met water en (rijst)azijn klaar om daar je vingers in te dippen. Zo blijft de rijst niet plakken aan je handen.

  • Snijd de plakjes vis voor de nigiri niet té dun. De bedoeling is dat de rijst de smaak van de vis ondersteunt.

  • Beperkt je niet tot tonijn of zalm (nigiri met zalm zijn trouwen een Noorse uitvinding). Je kan ook geroosterde paling, tarbot, heilbot, makreel, zoetwatergarnalen, cocquilles,… verwerken.

  • Leg de vis op je vingertoppen, strijk er een streepje wasabi op en leg de rijst erop. Druk de rijst heel zachtjes aan met je handpalmen. Als je dat te moeilijk vindt: er bestaan ook vormpjes om nigiri mee te maken.

  • Voor makirollen heb je een bamboematje nodig. Je kan het matje bekleden met plasticfolie zodat de rijst niet aan het matje blijft kleven. Dat zorgt voor een minder grote knoeiboel.

  • Gebruik voor de maki’s een dun laagje rijst en houd een centimeter over aan het einde van het norivel.

  • Gebruik je scherpste mes om de vis (en je rolletjes) te snijden.

En voor je begint te eten, nog even dit:

  • De essentie van sushi is de smaak van de pure ingrediënten. Verdrink je sushi’s dus niet in de sojasaus. Je dipt de sushi eventjes in de sojasaus, enkel met de viskant.

  • Ook de sojasaus mengen met wasabi is not done. Wasabi hoort eigenlijk al in de sushi te zitten. Bij voorgemaakte sushi’s gebeurt dat niet omdat wasabi de vis oxideert.

  • De wasabipasta die je bij ons in de supermarkt koopt, is vaak gemaakt op basis van mierikswortel. De echte wasabiwortel is echter een totaal andere plant, hoewel die wel de ‘Japanse mierikswortel’ genoemd wordt.

  • Maki mag je met de handen eten. Voor nigiri kan je stokjes gebruiken. In principe is een sushi een hapje dat je in één keer in de mond kan nemen.

  • De stukjes gemarineerde gember die je bij de sushi krijgt, eet je tussen de verschillende sushi’s door om je smaakpalet te verfrissen.

geschreven op 07 juni 2017
VRTNU VRTNU VRTNU