Spring naar inhoud

Zelf fermenteren

Fermenteren is helemaal hip! Het is een makkelijke manier om je voedsel langer te bewaren en geeft een unieke smaak aan je voedsel.

Bovendien is het leuk om te doen en houdt het je spijsvertering op orde!

Tips voor de beste resultaten

  • Gebruik verse producten, ingeblikte en bevroren producten fermenteren veel minder goed.
  • Bij voorkeur gebruik je bio producten voor een minimum aan toegevoegde chemicaliën.
  • Neem geen gejodeerd tafelzout, maar eerder natuurlijke zoutsoorten zoals zeezout.
  • Gebruik schoon, gefilterd water of bronwater. (Maar geen gedestilleerd water!)
  • Pas op met licht, dat kan het fermentatieproces verstoren.
  • Heb geduld, sommige producten smaken zelfs best als ze je een paar maanden of jaren met rust laat.
  • Ruiken je groenten zoals bij Danira een beetje zuur? Dat is de probiotica die ontstaat!

Heb je zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Dan kan je misschien net als Danira heerlijke ketchup maken. Lees snel verder voor het recept!

Recept: gefermenteerde ketchup

Ingrediënten

  • 2kg tomaten
  • 3 groene selderstelen met blad
  • 2 uien
  • 4 tenen (gefermenteerde) look
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 kruidnagels
  • 2 stokjes kaneel
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 el gerookte paprikapoeder
  • 2 tl witte peper
  • 3 tl grof zeezout
  • 100gr ruwe rietsuiker
  • 3 el melkwei

Bereiding

  • Snij alle groenten in kleine stukjes en stop ze samen met de kruiden en specerijen in een blender.
  • Maal fijn tot het een relatief glad geheel is.
  • Giet het mengsel in een pan en zet het op een middelhoog vuur.
  • Laat pruttelen tot de ketchup minder waterig is en een mooie rode kleur krijgt.
  • Tip: Doe geen deksel op je pan, anders kan het water niet ontsnappen!
  • Voeg de suiker toe.
  • Laat nog even pruttelen en proef dan of je je ketchup goed vindt. Je kan nog extra bijkruiden nu.
  • De zurige smaak van azijn moet je even wegdenken, die komt later tijdens het fermentatieproces door de melkzuurbeestjes.
  • Laat de ketchup helemaal afkoelen en voeg er dan 3 el melkwei aan toe.
  • Tip: Hiervoor hoef je niet naar de winkel, dat maak je gewoon zelf door yoghurt op te hangen in een kaasdoek. Je krijgt dan een doorschijnend gelig vocht - de wei - en hele stevige yoghurt - hangop.
  • Laat de ketchup met de wei nog 1 à 2 dagen op het keukenblad fermenteren.

Daarna kan je je frietjes er in doppen en nog een tweetal weken bewaren in de koelkast. Smakelijk!

Bron: Vrije aanpassing naar een recept van Christian Weij / Verrot Lekker.

geschreven op 05 april 2017
VRTNU VRTNU VRTNU