Spring naar inhoud

Wat eet Mathieu Van der Poel?

Kobe volgt wielrenner Mathieu Van der Poel op een wedstrijddag. Zijn voeding blijkt op zo’n dag helemaal anders te zijn dan tijdens de week.

Karolien Rector, sportdiëstiste van Mathieu, bekijkt samen met Danira en Kobe de beelden. Mathieu wil 3 uur voor de wedstrijd absoluut kunnen eten. Dat is volgens Karolien omdat tijdens het sporten, het verteringsstelsel zo goed als stil ligt. Daarom is het belangrijk om te vermijden dat er nog voedsel in de maag zit. Voor de recreatieve sporter is dat minder van belang.

Mathieu eet heel zout doorheen de dag. En daar heeft hij een goede reden voor. Als je sport, begin je te zweten. En in dat zweet zitten naast vocht ook zouten. Heeft hij te weinig zout in zijn lichaam, dan kunnen zijn spieren beginnen verkrampen. Bij recreatief sporten is extra zoutinname niet zo belangrijk.

Na de wedstrijd gaat Mathieu al eens naar de frituur voor een vettige, lekkere snack. Dat mag zeker volgens Karolien. Hij let al erg goed op zijn eten en dan mag de riem al eens wat minder strak.

Het viel Danira op dat Mathieu op een wedstrijddag bijzonder weinig groenten eet. Karolien vertelt dat voeding op een wedstrijddag helemaal verschilt van een normale dag. Op de dag van de wedstrijd zijn vooral snelle suikers van belang om zijn spieren op peil te houden. Op andere dagen kiest hij dan wel voor gezonde voeding.

geschreven op 28 november 2018
VRTNU VRTNU VRTNU