Spring naar inhoud

Wat eet Lize Spit?

Lize Spit gaat hard. Haar roman 'Het smelt' verkoopt als een trein en wordt ondertussen in verschillende talen vertaald. Ook op haar voeding moet ze letten.

Lize heeft diabetes type 1. Isabeau Geens, diëtiste Endocrinologie aan UZ Leuven geeft een woordje uitleg. Het is een chronische ziekte waarbij het bloedsuikergehalte te hoog is. Om te kunnen functioneren hebben we suikers nodig. Wanneer we eten, komen suikers in ons bloed terecht. Ons lichaam produceert normaal insuline om die suikers naar de spieren, hersenen en andere onderdelen van het lichaam te brengen. Bij mensen met diabetes is dit proces verstoord. Als die suikers in je bloed blijven zitten, kan dat ernstige gevolgen hebben zoals aandoeningen aan het hart en bloedvaten.

Er zijn twee verschillende types van diabetes. Type 1, zoals de ziekte van Lize, is een auto-immuunziekte. Het eigen afweersysteem gaat de pancreas aanvallen die insuline aanmaakt. Daarom moet Lize zelf insuline toedienen. Bij type 2 wordt er nog wel insuline aangemaakt, maar reageert het lichaam er onvoldoende op.

Lize heeft soms last van 'een dipje'. Op zich is er niet veel verschil tussen het voedingspatroon van iemand met diabetes en iemand zonder de ziekte, zegt Isabeau. Mensen met diabetes moeten vooral zien dat ze niet te veel toegevoegde suikers eten.

geschreven op 05 december 2018
VRTNU VRTNU VRTNU