Spring naar inhoud

Wat eet Jacques Vermeire?

We kennen allemaal Jacques Vermeire als topkomiek en van zijn tijdloze typetjes. Maar wat zijn zijn eetgewoontes? Danira volgde hem een hele dag lang.

We ontmoeten Jacques bij hem thuis voor het ontbijt. Of beter gezegd: het gebrek van een ontbijt. Hij probeert wat op zijn lijn te letten. Voor er gewerkt wordt, moet hij eerst langs de supermarkt.

Hoofd-diëtist van het UZA dhr. Michaël Sels analyseerde samen met Kobe en Danira de beelden. De keuze van Jacques om steeds voor zogenaamde 'witte producten' te kiezen is een puur economische keuze. Om een gezondere levensstijl uit te bouwen maakt het niet uit of er gekozen wordt voor een wit of merkproduct. Vaak bevatten ze dezelfde ingrediënten en worden ze zelfs in dezelfde fabriek gemaakt.

Jacques drinkt graag een glas rode wijn, en zou veel meer willen drinken als het gezond was. Maar is het echt zo ongezond? In rode wijn zit polyphenol, een stof die goed zou zijn tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit effect in rode wijn veel minder is. Over het algemeen wordt aangeraden om maar 10 eenheden alcohol per week te consumeren, met 2 alcoholvrije dagen na elkaar.

Jacques bereidt zich voor op de show, maar eerst neemt Danira hem mee voor een wandeling door het bos. Daar vertelt hij openhartig over darmkanker. Hij kreeg 5 jaar geleden de diagnose, maar alles is nu onder controle.

's Avonds laat Jacques zich goed gaan en geniet hij van al het lekkere eten dat hem wordt aangeboden. Hij heeft de hele dag immers overleefd op slechts enkele boterhammen. Volgens dhr. Sels is het beter om een eetpatroon met meer regelmaat aan te houden. Uit onderzoek is gebleken dat het voor mensen die geen ontbijt of lunch nemen, het vaak heel moeilijk is om 's avonds nog gezonde keuzes te maken.

Jacques eet wat minder bewerkt vlees sinds de diagnose van zijn ziekte. Kanker is volgens dhr. Sels een complex gegeven. De genetische factoren kan je niet beïnvloeden, maar aan andere factoren kan je wel iets doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je minder dan 500 gram rood vlees per week eet, je de kansen op darmkanker fors kan verlagen.

geschreven op 31 oktober 2018
VRTNU VRTNU VRTNU