Spring naar inhoud

Standaardkip vs biokip

Als je in de winkel kip koopt, dan is dat vlees afkomstig van ofwel een industriële standaardkip, ofwel van een biokip. Maar wat is het verschil? Kobe gaat langs op beide kwekerijen en volgt de groei van kuiken tot slachterij. De verschillen zijn indrukwekkend, om het minste te zeggen.

Standaardkip of ook wel plofkip genoemd:

  • Maximum 25 kippen per m2, maar kan minder zijn in de praktijk.
  • Groeit op in donkere, warme stal met kunstmatig licht.
  • Groeit 70 gram per dag.
  • Slachtrijp op 40 dagen.

Biokip:

  • 4,1 vierkante meter per kip.
  • Slachtrijp op 70 tot 81 dagen.
  • Verplicht natuurlijk daglicht en een derde van z’n leven buiten.
  • Groeit 30 à 40 gram per dag.
  • Lager waterpercentage en hoger vetpercentage dan standaardkip.

Een biokip heeft een beter leven dan een standaardkip én smaakt ook beter, volgens de smaaktest in Over eten. En toch kunnen we niet massaal biokip beginnen eten. Hoe komt dat?

Wat is dan de oplossing?

Minder kip eten is de meest duurzame oplossing. Daarnaast moeten we vooral op zoek naar een gezond evenwicht waarbij meer kippen een beter leven krijgen.

geschreven op 31 mei 2017
VRTNU VRTNU VRTNU